Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor onze democratie? Wat gebeurt er met het Europese project? Gaan regeringen mensen redden of economieën uit de brand helpen? Hoe zal de crisis onze samenleving veranderen en wat kunnen we ervan leren?
 
Krastev betoogt dat de coronaviruspandemie zich onderscheidt van eerdere crises die de wereld heeft doorstaan. Het virus bevestigt de mystieke krachten van grenzen. De big data-politiek zoals die nu al door de Chinese overheid wordt gevoerd, zal door corona ook elders meer ingang vinden. Het sluimerende generatieconflict zal door COVID-19 worden verhevigd. En het virus bevestigt de angsten van de tegenstanders van globalisering.
 
Aan de hand van paradoxen, lessen en briljante inzichten geeft Ivan Krastev antwoorden op vragen die de hele wereld bezighouden.
 
‘De wereld zal veranderen, en dat is niet omdat onze samenlevingen willen dat er verandering optreedt, of omdat er overeenstemming bestaat over de aard van de veranderingen, maar omdat er geen weg terug meer is.’ – Ivan Krastev
 
Ivan Krastev (1965) is als fellow verbonden aan het Instituut voor Menswetenschap in Wenen en een van de oprichters van de European Council on Foreign Relations. Hij schrijft voor The New York Times en publiceerde Na Europa en recentelijk Falend licht.
 
Atlas Contact
paperback | 96 blz. | ca. € 10,- | ook verkrijgbaar als e-book
oorspronkelijke titel is it tomorrow yet? | vertaling frans reusink
verschijnt 17 juni 2020 (niet eerder aangeboden)