Vanaf mei start het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen de IMCOVAS-vaccinstudie, die het effect en de veiligheid zal evalueren van verschillende vaccinatieschema’s of doses van reeds geregistreerde COVID-19-vaccins (Moderna, Pfizer-BioNTech en AstraZeneca ). Het ITG is een van de vier testcentra in België waar deelnemers aan de studie kunnen deelnemen, naast het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinatie (Universiteit Antwerpen), het Centrum voor Vaccinologie (Universiteit Gent) en Hôpital Erasme (Université Libre de Bruxelles). Het onderzoek wordt geleid door de Universiteit Antwerpen en wordt gefinancierd door de overheid (Federaal Kenniscentrum Gezondheid).

Vaccins zijn een belangrijk instrument om een ​​epidemie onder controle te krijgen en de bevolking te beschermen. Hoewel de vaccinatiecampagne onderweg is, blijft de levering van COVID-19-vaccins een delicaat proces dat vertragingen kan veroorzaken. Een flexibeler vaccinatieschema, waarbij vaccins van verschillende merken in een lagere dosis of in een ander schema kunnen worden toegediend, kan grote voordelen hebben bij het versnellen van vaccinatiecampagnes wereldwijd.

De IMCOVAS-studie zal onderzoeken of vaccins die al in Europa zijn goedgekeurd even effectief zijn als ze worden toegediend volgens een ander schema of dosering dan momenteel wordt voorgeschreven in de bijsluiter. Dr. Patrick Soentjens, onderzoekscoördinator legt uit: “Deze studie evalueert in totaal twaalf verschillende vaccinschema’s met Pfizer-BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Zo zullen volledige doses worden vergeleken met halve doses en met een vijfde van de gebruikelijke dosis. Ook zullen vaccinschema’s waarin een combinatie wordt gegeven worden geëvalueerd; mensen die bijvoorbeeld beginnen met een eerste Pfizer-BioNTech-vaccin en vervolgens een AstraZeneca-vaccin krijgen als een tweede dosis.”
Het ITG heeft tientallen jaren ervaring in het bestrijden van infectieziekten en het indammen van epidemieën. “Ik denk dat het heel nuttig is om mee te doen aan het IMCOVAS-onderzoek. Er zijn nog veel wetenschappelijke vragen. Het onderzoek is zo opgezet dat we binnenkort meer weten over deze alternatieve vaccinatieschema’s en dat is belangrijk voor het nemen van beslissingen voor ons nationale beleid.” zegt dr. Patrick Soentjens.
Voor dit onderzoek worden 840 deelnemers tussen de 18 en 55 jaar verdeeld over twaalf groepen met elk hun eigen rooster. Het onderzoek start in mei 2021 en de eerste vaccinatiesessie staat gepland voor 21 juni. Het is belangrijk dat de deelnemers voldoende beschermd zijn tegen COVID-19, er zullen dan ook geen placebo’s worden toegediend. Als deelnemers na vaccinatie vervolgens een onvoldoende immuunrespons opbouwen, krijgen ze op korte termijn een extra dosis van het vaccin aangeboden.

Foto: www.itg.be