Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zijn een nieuwe studie gestart over hydroxychloroquine als behandelingsoptie voor poliklinische patiënten met COVID-19. De studie richt zich voornamelijk op geïnfecteerde gezondheidswerkers die slechts milde symptomen vertonen. De wetenschappers gaan onderzoeken of hydroxychloroquine de duur van de infectiviteit van COVID-19 beïnvloedt. De studie is deze week begonnen en zal enkele weken duren.

Hydroxychloroquine, een oude malariabehandeling, is de afgelopen weken een gespreksonderwerp geworden omdat het effectief kan blijken te zijn tegen COVID-19. De voordelen ervan zijn tot dusver echter niet bevestigd en zijn gebaseerd op slechts een handvol vroege proeven in onder meer China en Frankrijk.

Christophe Van Dijck , een van de onderzoekers die aan het onderzoek werkt, legt uit: “We doen dit onderzoek omdat er zo’n hype is over hydroxychloroquine, maar er nauwelijks wetenschappelijk onderbouwde gegevens zijn over de behandelingsreactie bij COVID-19-patiënten. We hopen dat het medicijn kan de verspreiding van virusdeeltjes door geïnfecteerde individuen verminderen, wat betekent dat hun besmettelijkheid minder lang duurt, maar we zullen dit verder moeten onderzoeken. ” Hydroxychloroquine wordt toegediend in de vorm van tabletten en wordt naast malaria ook gebruikt om sommige reumatische aandoeningen te behandelen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.
Voor deze studie werkt het onderzoeksteam van ITG voornamelijk samen met gezondheidswerkers die in de frontlinie staan ​​in de strijd tegen COVID-19. Christophe Van Dijck vervolgt: “Als een geïnfecteerde persoon met een hydroxychloroquine-kuur de virale deeltjes in een kortere periode verspreidt, kunnen degenen die de sleutel zijn tot ons zorgsysteem sneller weer aan het werk gaan en zal het risico dat de infectie zich daardoor verspreidt, toenemen. aanzienlijk worden verminderd. Het ziekteverzuim wordt daardoor ook beperkt. ”

“Medewerkers in de gezondheidszorg vormen een zeer sterke groep om mee samen te werken, omdat ze bekend zijn met de medische setting. We kunnen andere groepen in ons onderzoek opnemen als de regering op een gegeven moment de beperkingen op COVID-19-screening versoepelt en meer mensen vroegtijdig worden getest, ‘zei hij.
ITG heeft tientallen jaren ervaring met het bestrijden van infectieziekten en heeft gedegen ervaring met het ondersteunen en coördineren van complexe klinische onderzoeken onder moeilijke omstandigheden, zoals in ontwikkelingslanden. Sinds de uitbraak is een team van gespecialiseerde ITG-artsen betrokken bij de COVID-19-respons in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Foto: www.itg.be