Een zaak met een hart voor Italiaanse topgerechten. In Geel is Mille Paste al bijna 26 jaar een gevestigde waarde: de place to be voor een eerlijke Italiaanse keuken. Eigenaars Wim & Sophie zijn gebeten door lekker eten en het verwennen van hun gasten. Ze staan trouwens beide in de keuken, op die manier heerst er een unieke creatieve synergie. Zo leidt veel culinair experimenteren tot de originele combinaties op je bord.
Ondanks hun niet-Italiaanse roots brengt het koppel een zalige Italiaanse keuken. Ze behouden een grote vrijheid op het gebied van keukenstijl. Het blijft een Italiaans restaurant, maar met veel Frans-Belgische invloeden. Dit zorgt voor interessante combinaties als de pizza met mimosa van ei, taleggio, asperges en parmaham. Wim werkt rond een aantal sleutelconcepten: passie, eenvoud en versheid. Die versheid wordt gegarandeerd door de vele producten die in huis gemaakt worden. “We zijn erg trots op alle producten die we op ambachtelijke wijze maken. Onze salsiccia al finocchio of venkelworst is een van onze topproducten. Die verwerken we bijvoorbeeld in een pasta met spinazie. Dat is geen typisch Italiaanse combinatie, maar dat hoeft ook niet, het gaat meer om de mediterrane spirit die we in elk gerecht leggen.”

Kempense trots
“Lokaal werken is essentieel voor onze keuken, bij ons ga je geen Mexicaanse aardbeien of andere producten van aan de andere kant van de wereld vinden. Ons vlees halen we rechtstreeks bij een lokaal slachthuis, zo is een korte keten en hoge kwaliteit gegarandeerd. We gaan op zoek naar lokale, seizoensgebonden alternatieven voor elk ingrediënt. Dat uit zich in een puurdere productgerichte keuken. Elk element in een gerecht moet waardig aan bod komen zonder te verdwijnen in een zee van te sterke smaken. Bij een lekkere carpaccio moet je het vlees proeven en niet tal van toppings en overdreven sauzen.”

Queeste voor het beste pizzadeeg
Een goede pizza valt of staat met de kwaliteit van de knapperige bodem. Wim is fier op het pizzadeeg van Mille Paste, er ging weliswaar een zoektocht van 6 jaar aan vooraf. “Het is een ingewikkeld proces en dat helemaal uit de doeken doen zal misschien wat veel zijn, bovendien is het een beetje ons geheim recept. (lacht) Het uiteindelijke resultaat is tot stand gekomen door samenwerkingen met bakkers en een Italiaanse bloemproducent. Ik meng 3 verschillende bloemsoorten, maar er komt ook nog moederdeeg en vers deeg bij kijken. We benaderen het hele proces op een redelijk wetenschappelijke manier, zo bepalen we de deegverhouding aan de hand van de eiwitwaarde en aswaarde van de bloem. Dat resulteert in een ideaal deeg dat kort van beet, krokant, lucht en vol van smaak is.”
Sophie: “Veel mensen associëren pizza met vettig en zwaar deeg. Bij ons krijg je net het tegenovergestelde, een luchtig en licht deeg. Ik hoor veel klanten zeggen dat ze onze pizza’s zalig vinden omdat ze zo licht verteerbaar zijn. Dat komt mede doordat we ook erg weinig gist gebruiken. Zo kan een pizza evengoed een lichte heerlijke maaltijd zijn.”

Ieder wat wils
De Italiaanse keuken is erg veelzijdig in haar diversiteit van smaken. Wim en Sophie gebruiken hun creativiteit naar hartenlust om zo een breed aanbod aan gerechten te voorzien. Iedereen vindt wel zijn gading, van vleeseter tot veganist.
“We werken heel veel met gevulde ravioli’s, daar kan je natuurlijk al heel breed in gaan. Denk maar aan een combinatie van geitenkaas en citroen of radicchio met spek. Bovendien hebben we ook heel veel vegetarische gerechten op de kaart staan, maar ook zelfs een veganistische pizza. Die vegetarische gerechten zijn zeker niet alleen maar gericht op de vegetariërs. We hebben nu net een nieuwe zomerkaart en daarbij zijn lichte gerechtjes de echte sterspeler.”

De zaak in Geel is voorzien van een groot terras dat bovendien net vernieuwd is. Kom dus zeker eens naar Geel om al deze Italiaanse specialiteiten zelf te ontdekken. Bovendien kan je al dat lekkers ook afhalen. Dus waar wacht je nog op?

Tekst: Bernd De Crée

Foto: www.ambiance.be