“Onze klassieker Exploding Kittens is heus niet het enige gezelschapsspel voor kattenliefhebbers”

Catlovers, spits je oren! Sinds 2002 staat 8 augustus vast met stip in je agenda aangeduid. Internationale Kattendag is dé dag bij uitstek om sociale media te overspoelen met beelden van onze miauwende schootgenoten en om onze zachte zielsverwanten te verwennen met nieuwe speeltjes. Dit jaar verwennen we echter niet alleen het populair gezelschapsdier, maar ook onszelf en wie ons (poes)lief is. Begin alvast te spinnen, want Asmodee, marktleider als uitgever en verdeler van gezelschapsspellen in België, heeft een mooi gamma gezelschapsspellen voor kattenliefhebbers. Het populaire partyspel ‘Exploding Kittens’ is daar uiteraard één van, maar ook het splinternieuwe ‘MLEM’ of de recente kaartspellen ‘Super Miauw’, ‘If It Fits’ en ‘Power Hungry Pets’ passen perfect in het thema.

En waar kan je die kattenspellen beter (leren) spelen dan in een kattencafé? Op Internationale Kattendag kunnen poezenliefhebbers en hun kattenvrienden terecht in maar liefst 9 kattencafés voor een gezellige spelavond. “Kijk de kat niet uit de boom en kom tijdens de spelavonden zélf ontdekken hoe amusant de spellen zijn. Zeker terwijl er een spinnende kat goedkeurend ligt toe te kijken!,” zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee.

De spelavonden gaan door in 9 gemeenten in België: Gent, Antwerpen, Tongeren, Oostende, Leuven, Kortrijk, Wavre, Liège en Namur. In bijlage vind je de deelnemende kattencafés, waar deelnemers zich rechtstreeks kunnen aanmelden. In totaal is er plaats voor meer dan 200 catlovers.

De avond start om 19:00 en duurt tot 22:00. Aan het begin van de avond geeft de demonstrator van Asmodee een korte uitleg over de spellen. Daarna speel je naar hartenlust de kattenspellen die je zelf wil.

Ook kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom. Inschrijven kan samen met je gezelschap of alleen. Het aantal plaatsen is gelimiteerd afhankelijk van de capaciteit van het kattencafé, maar varieert tussen de 10 en 34 personen. Inschrijven is gratis. Drank wordt uiteraard ter plaatse besteld.

Gezelschapsspellen voor catlovers

Exploding Kittens

Russische roulette in de vorm van een kaartspel! Exploding Kittens is een herwerking van het bekende kansspel Russische roulette in de vorm van een kaartspel waarin kittens als de ‘harige pieperpoes’ en de ‘regenboogkotsende kat’ de hoofdrol spelen. De spelers draaien om de beurt een kaart van de trekstapel om tot een speler een explosieve kitten omdraait, waardoor de speler wordt opgeblazen en uit het spel ligt. De andere kaarten bieden de spelers de mogelijkheid zich te beschermen tegen explosies, andere spelers te verplichten meerdere kaarten om te draaien of de volgende kaarten te bekijken en in een volgorde naar keuze terug te leggen. De speler die erin slaagt alle explosies te vermijden, wint het spel!

2-5 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: < 15 min | Adviesprijs: 23,99 EUR

MLEM

Een portie dobbelgeluk en tactiek zal je leven redden in het heelal. Laten we even vooruitkijken naar 2075. Zodra katten de wereld overnamen, richtten ze hun blik op een nieuwe horizon – de ruimte! De crème de la crème van katachtige specialisten strijden nu vastberaden om kosmische dominantie. Het is een kattige race, vol met kattenstreken en raketten die lukraak door de ruimte schieten. Wie zal zegevieren in deze epische race en zijn pootafdruk zetten op de oneindige schatten van de melkweg?

MLEM: Space Agency is een bordspel voor het hele gezin waarbij een beetje dobbelgeluk en de juiste tactiek je leven kan redden in het heelal. Je stapt in de pootafdrukken van onverschrokken kapiteins van kosmische expedities. Maar wacht even, dit zijn geen gewone ontdekkingsreizigers – het zijn katten! En katten hebben 9 levens dus durven ze al eens wat risico’s nemen. Maar hun onhandigheid en overmoed kan leiden tot chaotische ‘katastrofes’.

Kruip aan het roer van een kosmische raket, reik naar de sterren of vertrouw op je katteninstinct en spring eruit voordat de boel in vlammen opgaat. Roem en bewondering van de hele miauwende wereld wachten op de meest uitzonderlijke leider van het katachtige ruimteagentschap. Maak je klaar voor een avontuur dat echt buitenaards is!

2-5 spelers | Leeftijd: 8+ | Duurtijd: 30-45 min | Adviesprijs: 29,99 EUR

Super Miauw

Wees de eerste om Super Miauw, de superheld-kat, te rekruteren! Slaag erin hem aan te trekken door hem zijn favoriete voer aan te bieden en vind een kostuum dat past bij zijn heldendaden. Vanuit dezelfde startkaarten stelt elke speler zijn eigen kaartendeck samen door ze op de markt of bij de bank te verkrijgen. De eerste speler die erin slaagt om tijdens dezelfde beurt een Kattenkaart en een Capekaart voor zich te hebben, rekruteert Super Miauw en wint het spel!

2-4 spelers | Leeftijd: 6+ | Duurtijd: 15-30 min | Adviesprijs: 14,99 EUR

If It Fits

Er is een Engelse kattengezegde ‘If it fits, it sits’. Kleine dozen, grote dozen, schuine dozen, … Een kat verschanst zich nu eenmaal graag in kleine ruimtes. In het spel ‘If It Fits’ maken de spelers dozen door verschillende kaarten aan elkaar te koppelen. Het doel: zo veel mogelijk dezelfde kattenspeeltjes in de doos met jouw kat krijgen terwijl je de waterspuiten probeert te omzeilen.

2-5 spelers | Leeftijd: 10+ | Duurtijd: 30 min | Adviesprijs: 12,95 EUR

Power Hungry Pets

Scherp je klauwen! Power Hungry Pets is een strategisch spel van de bedenkers van Exploding Kittens waarmee je je tegenspelers eindeloos kan kwellen. Je hebt altijd een kaart in je hand. Als je aan de beurt bent, trek je een nieuwe kaart. Kies de kaart die je wilt houden en speel de andere uit. Aan het einde van de ronde wint de speler met de kaart met de hoogste waarde. Power Hungry Pets is een slim, sluw spel waarbij je slechts met één kaart wint. Hilariteit verzekerd!

2-6 spelers | Leeftijd: 7+ | Duurtijd: < 15 min | Adviesprijs: 14,99 EUR

Foto: Ayla Beerts