Meer dan ooit wil Delhaize mee zijn met het leven van de consument en de referentie voor vegetarische en veganistische producten worden. Ter gelegenheid van de internationale vegandag zet de supermarktketen haar volledige vegan assortiment aan producten voor flexitarische, vegetarische en veganistische diëten in de schijnwerpers. Steeds meer consumenten hechten belang aan milieu-, gezondheids- en dierenwelzijnskwesties. Meer en meer merkt Delhaize op dat klanten hun voedingspatroon in die zin aanpassen door flexitariër te worden en regelmatig vegetarische of veganistische producten in hun kar leggen.

Bewustwording onder de jongsten
In België vertegenwoordigen vegetariërs en veganisten “slechts” 9% van de bevolking, terwijl flexiariërs reeds 48% vertegenwoordigen. Flexitariërs of “semi-vegetariërs” zijn mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees eten en de andere dagen een matige vleeshoeveelheid consumeren en dus meer kiezen voor vegetarische alternatieven. Deze cijfers zijn logisch, gezien de stijging van 60% in het vegetarische aanbod in de afgelopen drie jaar, vooral in de rayon met ultraverse producten.
Dagelijks hebben flexitariërs meer en meer de reflex  om vlees te vervangen door plantaardige eiwitten (graanburgers, balletjes, vegetarische charcuterie, enz.). Bij Delhaize koopt 8% van de consumenten wekelijks één of meer producten uit het vegetarische of veganistische gamma. Ongeveer 80% van de mensen die iets kopen uit de vegetarische en veganistische rayon is dan ook flexitariër.

Veganistische en vegetarische producten bij Delhaize
Het vegetarisch en veganistisch assortiment van Delhaize bevat maar liefst 120 soorten producten waarvan meer dan de helft ook veganistisch is. Maar er komen steeds meer veganistische producten in de rayons en niet alleen in de zogenaamde “klassieke” categorieën zoals imitatievlees en hamburgers of snacks. Iets minder klassieke producten zoals vegan wijnen, sauzen, ijs en snoepjes verschijnen ook in de supermarkten. De meest populaire producten in de rayon blijven de vleesalternatieven zoals groenteburgers en falafels, maar ook imitatievlees wordt steeds populairder, wat perfect is voor de flexitariërs die hun consumptie willen verminderen maar toch de smaak van vlees willen blijven proeven. Het merk Greenway, exclusief bij Delhaize, is gespecialiseerd in alle soorten imitatievlees: worsten, hamburgers, gehakt, miniballetjes en miniburgers.
Bij Delhaize vind je dan ook verschillende gamma’s en mogelijkheden voor vegetarische of veganistische producten:
Gamma Delhaize Bio Vegan: bereide salades, “rundscarpaccio’s”, tofu, falafels, ravioli, tempeh…
Veganistisch gamma Greenway, exclusief bij Delhaize, in de vers- en diepvriesrayon: imitatievlees, broccoliballetjes en groenteballetjes.
Gamma Sofine voor visalternatieven: fishsticks, gepaneerde “vis”, …
De Vegetarische Slager en het assortiment van Garden Gourmet: balletjes, worstjes, nuggets…
Andere merken die veganistische producten aanbieden: Magnum, Liq en Cornetto voor ijs, Hellman’s voor de veganistische mayonaisesaus, Danio voor yoghurt, Mallow Puffs en Not Guilty voor snoep, Nakd voor energierepen…
Het uitgebreide productgamma van Delhaize weerspiegelt het engagement van de onderneming op vlak van duurzaamheid en klantentevredenheid. De vegetarische, veganistische of flexitarische consument vindt alles wat hij nodig heeft om zijn boodschappen te doen in één enkele winkel.

Praktische informatie:
Profiteer van donderdag 29 oktober tot en met woensdag 4 november van een promotie op het vegetarische en veganistische assortiment: 2 producten kopen, 1 product gratis.
Producten zijn beschikbaar in de vers- of diepvriesrayon

Foto: www.delhaize.be