Lokale politie Antwerpen reageert op de berichtgeving in de media over de ophefmakende berichten die intern verstuurd werden binnen de dienst ‘Gerechtshoven en Overbrengingen’. De korpschef was geschokt toen in oktober 2016 de uitspraken in de berichtengroep boven water kwamen. Er loopt een intern onderzoek en naar aanleiding van de inhoud van de berichten werden al tuchtdossiers opgestart. In het belang van het lopende intern onderzoek kan de politie geen bijkomende verklaringen afleggen.
In september 2016 kregen de leidinggevenden van de dienst GEOV signalen van pesterijen binnen de dienst. Zoals dat van hen verwacht wordt, hebben zij de problematiek eerst op de werkvloer besproken.
Normoverschrijdend gedrag
In oktober 2016 kwam de leiding van GEOV tot de conclusie dat er inderdaad sprake was van normoverschrijdend gedrag tussen leden van de dienst GEOV en het veiligheidskorps van FOD Justitie. Om dit aan te tonen, was er eveneens een lijvige afdruk van gesprekken binnen een berichtengroep aan de leidinggevenden bezorgd. Het gaat om een zestal leden van de PZ Antwerpen en een twaalftal leden van het veiligheidskorps van FOD Justitie. Onmiddellijk werd de korpsleiding in kennis gesteld. Die beval meteen een onderzoek door de dienst Intern Toezicht. Dit tuchtonderzoek is een complex onderzoek omdat de feiten zich zowel bij het veiligheidskorps afspeelden, als binnen Lokale Politie Antwerpen waarvoor de korpschef bevoegd is. Dat betekent dat het gaat over twee tuchtstatuten, wat het onderzoek complex en tijdrovend maakt om procedurefouten uit te sluiten. Er werd een speciale werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de FOD Justitie en de politiezone Antwerpen. Deze groep is begin december voor de eerste keer samengekomen. Inmiddels is het onderzoek zo goed als afgerond. Er werd inderdaad vastgesteld dat er bij beide diensten een mentaliteitsprobleem bestaat.
Gevolgen onderzoek
Naar aanleiding van de pesterijen werd vorige week al besloten een ordemaatregel te nemen tegen een medewerker van PZ Antwerpen. De man maakte geen deel uit van de berichtengroep.
Naar aanleiding van de uitspraken in de berichtengroep werden vier tuchtdossiers opgestart. De meerderheid van de berichtengroep bestond uit leden van het veiligheidskorps. De korpschef van PZ Antwerpen is niet bevoegd voor eventuele tuchtmaatregelen tegen deze groep.
De diensten preventie en welzijn op het werk van zowel Lokale Politie Antwerpen als FOD Justitie werken samen een traject uit om de dienst GEOV en het veiligheidskorps te begeleiden om tot een grondige cultuurwijziging te komen binnen de diensten. Hiervoor is reeds voorafgaand overleg geweest
Met het parket werd afgesproken om de uitspraken van de berichtengroep samen te bekijken in het kader van mogelijke strafrechtelijke gevolgen.
Gedragscode sociale media
Lokale Politie Antwerpen heeft twee jaar geleden een strikte gedragscode opgesteld die geldt voor alle medewerkers die actief zijn op sociale media, zowel professioneel als privé. Ook voor berichtendiensten, verwacht de korpsleiding dat dezelfde concrete en praktische richtlijnen, aandachtspunten en tips gevolgd worden.