Vanaf 2020 vormt Het Steen de toegangspoort tot Antwerpen. In tussentijd katapulteert de infokiosk nieuwsgierigen alvast naar de toekomst van dit eeuwenoude monument. In het nieuwe infopunt Het Steen krijgen bezoekers uitleg over de renovatie en de nieuwe functies van het gebouw. Het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen -de eerste stenen werden al gelegd in de 11de eeuw- krijgt een grondige restauratie. Om de overgang tussen het oude en nieuwe Steen te overbruggen, werd de voormalige Flandriakiosk omgebouwd tot infopunt. Hier krijgen bezoekers uitleg over de renovatie en de nieuwe functies van het karaktervolle gebouw aan de Schelde.
Contrast tussen oud en nieuw
In de infokiosk vormt het contrast tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ de rode draad. In het verleden heeft Het Steen een hele waaier aan functies gekend: van burcht en gevangenis tot houtzagerij en scheepvaartmuseum. In de nieuwe functie zal het de rol vervullen van cruiseterminal, onthaalcentrum en interactief belevingsparcours voor bewoners en bezoekers. De tegenstelling tussen heden en verleden komt ook tot uiting in de technieken om het verhaal van Het Steen te vertellen. Zowel beproefde methodes waaronder tekst en foto’s als nieuwe, technologische snufjes nemen bezoekers mee doorheen de tijd.
Multimediale technieken
Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme: “In de infokiosk worden bezoekers op een interactieve manier geprikkeld om het verleden, heden en de toekomst te ontdekken van Het Steen. De nieuwe digitale technieken die het infopunt gebruikt zijn alvast een voorproefje van het interactieve bezoekerscentrum dat zijn deuren opent in 2020.”
Augmented reality maakt de interactieve ervaring compleet. Bij aankomst worden de bezoekers verwelkomd door een hologram, een optische illusie van Het Steen, zwevend boven een tafel. Op de tafel zelf ligt een grondplan van Het Steen. Met behulp van een tablet brengen de geïnteresseerden vervolgens het oude Steen tot leven in een 3D-model. Een simpele druk op de knop ‘renovatie’ levert dynamische beelden op van het nieuwe Steen.
Streetart
Een samenwerking met Yvon Tordoir van AerosolKings zorgt voor de aankleding en sfeerzetting in de kiosk. De indrukwekkende streetart vormt de perfecte overgang tussen het oude en het nieuwe verhaal.
Openingsuren
Het infopunt Het Steen opent tijdens het Bollekesfeest op zaterdag 19 augustus, en is daarna elk weekend te bezoeken van 10 tot 17 uur. Tijdens speciale evenementen opent de infokiosk ook op weekdagen.