De Reidmarroute, Frieslands derde electric-only-vaarroute en kano- en SUP-route (Stand-Up-Paddling) tussen Bolsward en Oudega in de gemeente Súdwest-Fryslân, is 7 juni 2019 geopend door wethouder Maarten Offinga. Dammen werden verwijderd, bruggen verhoogd tot een doorvaarthoogte van 1,50 m en vaarten verbreed en verdiept.

De Reidmar is de grootste van de drie plassen die de pleziervaarder en peddelaar tussen de Wimerts en Aldegeaster Brekken passeert. Via de Sipkemar en It Fliet kun je naar Blauwhuis en in Greonterp, waar de Roomse schrijver Gerard Reve (1923-2006) van 1964 tot 1971 woonde en in 2018 is geëerd met een stalen plaquette. In Blauwhuis had Reve zijn “eigen” kroeg: De Freonskip van familie De Wolff. Ook daar wordt men herinnerd aan de auteur die in België stierf en in Friesland het leven beschreef en met veel alcohol (“graanboeljon”) vierde, samen met zijn maten en literaire figuren Hendrik Lambertus van Manen (Woelrat) en Willem Bruno van Albada (Teigetje). Reves wens was altijd begraven te worden op het historische kerkhofje voor zijn huis ‘Het Gras’ aan de Dorpsstraat, maar die wens werd niet vervuld. Was dat wel gebeurd, dan was Greonterp ongetwijfeld een bedevaartsoord geworden.

Electric Only-routes
De eerste electric-only route is sinds 2016 in gebruik. Die route loopt van watersportdorp Heeg over de Idsegeasterpoel naar Oudega (Súdwest-Fryslân) en via het Ringwiel en het Sânmar terug naar Heeg. De tweede electric-only route is sinds de zomer van 2017 open. Dit is de Bûtenfjildroute. Deze vaarverbinding loopt vanaf de Grutte Wielen bij Leeuwarden via Ryptsjerk en het natuurgebied Bûtenfjild naar de Swemmer bij De Westereen, naar de jachthaven en het camperpark Kuikhorne van Hans en Jittie Mozes de Boer. Overigens zijn ook in Nationaal Park De Alde Feanen routes die alleen bevaren mogen worden door elektrische sloepen, kano’s en SUP-boards.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meer info over Gerard Reve:
www.debezigebij.nl/auteurs/gerard-reve/
www.nadertotreve.nl
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Reve
www.frieslandholland.nl/fries-erfgoed-route/

Foto top: Een persfoto van de gemeente Súdwest-Fryslân, gemaakt door Corina Hernamdt uit Workum.

Foto tekst: Café De Freonskip in Blauwhuis, Reves favoriete kroeg, met caféhoudster Gerda de Wolff. Eens was de schrijver zo dronken, dat hij bij aankomst bij zijn woning in Greonterp niet meer wist hoe hij de brommer uit moest zetten. Hij maakte daarom net zo lang rondjes tot de benzine op was….. Foto’s: Friesland Holland Nieuwsdienst (Albert Hendriks).

Foto’s: www.friesnieuws.nl