Vrijdag 26 april ging in de zwarte zaal van het fakkeltheater het theaterstuk Ik geef niet op !” in première. Dit stuk is gebaseerd op de 8 waargebeurde verhalen van huispersoneel in Belgie. Actrice Muriel Bats speelt het stuk subliem en raakt je in iedere vezel van je lichaam. Ik kan niet nalaten mijn waardering kenbaar te geven voor de voortreffelijke teksten en de wijze waarop actrice Muriel dit tot uiting bracht. De teksten van auteur Guy Bernaert grijpen je vaak naar de keel. Rikkert van dijk regisseerde dit juweeltje en slaagt er in om de toeschouwer te laten beseffen dat elk individu, elke mens, een verhaal met zich meedraagt een verhaal vol dood, pijn, trauma’s en scheiding van hun geliefden en ondanks die zware last toch nog doorgaan met leven.

Het was een grote wens voor auteur Guy Bernaert om dit stuk nog op de planken te brengen. Guy Bernaert (1940) auteur en tekstschrijver voor verschillende televisie series zoals ‘Sesamstraat’, ‘Liegebeest’, ‘Samson en Gert’, ‘Made in Vlaanderen’, ‘Langs de kade’, ‘Windkracht’, ‘Toy Story’, ‘De klokkenluider van Notre Dame’, ‘Mulat’ en ‘Een luizenleven’ e.a. Ook schreef en/of vertaalde hij tientallen eenakters en avondvullende toneelstukken. Maar helaas overleed hij in 2017  voordat Ik geef niet op !” op het toneel kwam.

Muriel Bats is zowel actrice als danseres ze danste recent nog in ‘Corners of her mind” in het theater speelde in “Tarzan’ ‘Stationdrama’ ‘Ay, Camela’ ‘Voel’ en nog vele andere.  Op televisie was ze te zien in o.a. ‘FC De Kampioenen’ en ‘Wolven’ en ‘De kinderen van Dewindt ‘en in de soap ‘Thuis’. ‘Ik geef niet op!’ is haar eerste theatermonoloog na het ontmoeten van de vrouwen waarop dit stuk is gebaseerd is haar engagement om dit verhaal te brengen nog gegroeid.

Rikkert van dijk regisseerde o.a. ‘Kaarten op tafel’, ‘Tranen van een clown’ bij Paljas productions. Hij is televisieregisseur en scenarist van VTM series zoals ‘Familie’, ‘Spoed’. Hij was showregisseur voor ‘Clouseau’, ‘Belle Perez’, ‘Sofie De Mol’,  ‘Nathalia’, ‘de musicals’ en ‘de wereld van K3’  e.a.  Als acteur stond hij in films zoals ‘Max’, ‘Elixir d’Anvers’, ‘Brylcream Boulevard’, ‘De Grot’, ‘De indringer’ ‘Koning van de wereld’ voor televisie ‘Thuis’, ‘Kaat & Co’ ‘Emma’,  e.a. Binnenkort is hij als acteur te zien in een zelfgeschreven stuk ‘Tiebreak’ samen met Erik Goris een stuk over mannenvriendschap.

Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Een theatervoorstelling die eigenlijk door het hele land moet reizen!

Het verhaal:

Esmeralda verlaat Ecuador om in Europa een betere toekomst op te bouwen. Ze komt vele jaren geleden terecht in België. Ze heeft een droom, maar de realiteit is anders. Ze stort zich op haar ‘integratie’ en leert de taal. Zo vindt ze na een tijd een job als huishoudster. Met haar magere inkomen als ‘’ hoopt ze haar familie in Ecuador te kunnen ondersteunen. Ondertussen probeert ze alles in orde te brengen om wettig in het land te verblijven. Dat alles met een aanstekelijke frivoliteit en optimisme.  Zal zij ooit volledig aanvaard worden ? Zal zij haar ambities kunnen waarmaken?

Het verhaal van Esmeralda is het verhaal van duizenden anderen in ons land. Het is gebaseerd op ware feiten. Op zoek naar geluk wacht deze mensen vaak alleen maar een verborgen leven. Een mensonwaardig leven in de kelders of mansardes van hun werkgevers.

Dit stuk is gebaseerd op de 8 waargebeurde verhalen van huispersoneel in België die eerst verschenen in  “Onze (Ge)Rechten” het kookboek die FAIRWORK Belgium in 2013 publiceerde.

Van: Guy Bernaert

Met: Muriel Bats

Regie: Rikkert Van Dijck

Fakkeltheater, Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7, 2000 Antwerpen

Fakkeltheater, Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7, 2000 Antwerpen

Mei 2019

Kaleidoscoop Molenstraat 50, 2640 Mortsel

Amelberga, Polenlaan 46, 9190 Stekene.

GC Kadans, Achter d’Hoven 15, 2990 Wuustwezel
Contact:
  •  E-mail: paljas.produkties@skynet.be    
  • Telefoon: O3/281.15.00 (alle werkdagen van 10u tot 16u)
  • Fax: O3/281.15.00
  • Adres: Paljas Produkties vzw – De Lescluzestraat 59 B-2600 Berchem