” De godganse dag klettert ijzer op ijzer
en kwelt de open zenuw van deze plek.
Nu dijt een vlek van stilte uit. ”
DH Lawrence

100 jaar na de Groote Oorlog fietsen 10 dichters een week langs de frontlijn. Ze trekken van Diksmuide over Zonnebeke, Ieper en Langemark naar Poperinge en staan stil bij monumenten, kerkhoven, loopgraven en minder bekende herdenkingsplekken. Ze brengen hulde op de manier die ze het best kennen: met poëzie. Het publiek stapt mee op de fiets: onder begeleiding van dichters als Maud Vanhauwaert, Els Moors en Benno Barnard rijden ze dagetappes door het getekende landschap. Als dagafsluiter, houden de dichters halt in 4 centrale herdenkingsmusea voor een literaire avondvoorstelling. Een beklijvend programma van ongeveer anderhalf uur waarbij de tocht weerslag vindt in woord en muziek.

IJZER 2018 combineert ijzersterk nieuw werk van hedendaagse dichters met de pakkendste gedichten van (on)bekende War Poets. Een literair eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek tijdens de Groote Oorlog het leven lieten. Met Benno Barnard, Lotte Dodion, Bart FM Droog, Andy Fierens, Tristan Marquardt (DE), Els Moors, Max Temmerman, Michaël Vandebril, Maud Vanhauwaert en Laurence Vielle (poëzie) en Noëmie Schellens, Roland, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten (muziek).
SPEELDATA EN PRAKTISCHE INFORMATIE
IJzer 2018 gaat door van 17 tot en met 21 april 2018. Het project valt uiteen in twee delen: 4 dagtochten op de fiets en 4 avondvoorstellingen.

FIETSTOCHTEN:
woensdag 18 april: Diksmuide-Nieuwpoort-Diksmuide
donderdag 19 april: Zonnebeke- Passchendaele
vrijdag 20 april: Ieper-Langemark- Ieper
zaterdag 21 april: Poperinge- Loker- Poperinge
Tickets Fietstochten via VONK & Zonen  //  Tickets fietstochten: 25 euro pp (incl. lunch)

AVONDVOORSTELLINGEN:
dinsdag 17 april: Ieper, In Flanders Fields Museum
woensdag 18 april: Diksmuide, Museum aan de IJzer/ IJzertoren
donderdag 19 april: Zonnebeke, Memorial Museum Passchendaele 1917
zaterdag 21 april: Poperinge, Talbot House
Tickets avondvoorstellingen via de musea // Tickets tussen 8 en 13 euro zie http://www.vonkenzonen.be/ijzer-2018/

IJzer 2018 is een productie van VONK & Zonen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en Cresco Advocaten CVBA in samenwerking met het Goethe-Institut, Poëzie Aarschot, dasKULTURforum Antwerpen, Cresco Advocaten CVBA, Westtoer, In Flanders Fields Museum, Museum aan de Ijzer, CC Kruispunt Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbot House, Huis van de Dichter en de steden en gemeenten Ieper, Diksmuide, Zonnebeke en Poperinge.