Pint of Science is wereldwijd het grootste wetenschapsfestival. Na het succes van vorig jaar worden van 20 tot 22 mei ook dit jaar de Belgische kroegen onveilig gemaakt. Onderzoekers van UAntwerpen trakteren je drie dagen lang op boeiende uiteenzettingen in cafés Den Engel, Den Bengel en Kassa 4 in de Scheldestad.
De cijfers die Pint of Science kan voorleggen zijn vrij indrukwekkend: de organisatie startte in 2013 kleinschalig in het Verenigd Koninkrijk en kende de voorbije jaren een spectaculaire groei. In 2018 namen al 21 landen deel, waaronder voor het eerst ook België, samen goed voor ruim 120 000 deelnemers. Dit jaar wordt er afgeklokt op 24 landen.

Het opzet is eenvoudig: in de maand mei nemen onderzoekers drie dagen lang het woord in cafés. De geïnteresseerden luisteren en genieten ondertussen van een biertje (of een ander drankje, dat spreekt). Uiteraard is er ook ruimte voor interactie. Dat het concept ook in België aanslaat, is voor organisatoren Céline Ballieux en Guillaume Corradino wel duidelijk. Voor deze tweede editie staan er liefst 76 events op de agenda, in de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Liège, Louvain-la-Neuve, Mechelen, Mons, Oostende en Sint-Niklaas – een verdubbeling tegenover vorig jaar.

Polio en ruimtereizen
De Universiteit Antwerpen neemt het Antwerpse luik voor haar rekening. Zowel in de iconische cafés Den Engel en Den Bengel op de Grote Markt als in bruine kroeg Kassa 4 op de Ossenmarkt worden drie boeiende avonden georganiseerd. Sommige lezingen vinden plaats in het Nederlands, andere in het Engels. Volgende onderwerpen komen onder meer aan bod: de microwereld van een embryo, poliovaccins, het effect van ruimtereizen op het menselijk lichaam en slimme computers.
“Een wetenschappelijke uiteenzetting houden in een café: dat is nieuw voor mij”, lacht prof. Pierre Van Damme, die het op maandag 20 mei in Den Engel zal hebben over zijn studie naar een nieuw poliovaccin. “Maar ik vind het wel een leuke uitdaging. Op deze manier kunnen we wetenschap dichter naar het brede publiek brengen. Of ik bang ben voor oeverloze discussies aan de toog van het café? Ik bereid alvast de nodige argumenten voor.”
Het volledige programma staat op www.pintofscience.be/antwerp. Tickets kunnen online besteld worden.
Www.uantwerpen.be