Een creatieve hub in de oude bib, jongeren die ouderen technologie leren kennen, een natuurlijke oplossing na de dood en een virtuele begeleider voor trajecten: om dit te verwezenlijken in Aalst krijgen vier projecten financiële steun en begeleiding van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Het Fonds lanceerde de oproep ‘IDCity: Your City, Your Ideas’ naar de jonge Aalstenaars, en die lieten zich niet onbetuigd. Op zaterdag 28 april werkten ze samen hun ideeën uit, en kozen ze op het eind van de dag zelf welke projecten uitgevoerd worden.

‘IDCity: Your City, Your Ideas’ biedt jongeren tussen 16 en 25 de kans om hun verbindende idee voor hun stad in werkelijkheid om te zetten. Cultuur, mobiliteit, werk, leren, sport, media, milieu, politiek … het maakt niet uit in welk domein, als het project maar linken legt en bruggen bouwt. Na eerdere edities in Mechelen, Charleroi, Schaarbeek, Kortrijk en Verviers, liep de ideeënwedstrijd dit voorjaar in Aalst, in samenwerking met de jeugddienst van de stad, en Broeikas, de koepelorganisatie voor jongeren die in regio Aalst ondernemen. Enkele weken geleden lanceerde IDCity een oproep aan Aalsterse jongeren om met creatieve sociale voorstellen voor hun stad op de proppen te komen. Zaterdag staken ze een hele dag de koppen bij mekaar: met de hulp van experten kregen ideeën vastere vorm en werd een pitching voorbereid. Door de creatieve samenwerking ontstonden nieuwe inzichten en kwamen al meteen verbindingen tot stand tussen verschillende ideeën en teams. Aan het eind van de dag kozen de deelnemers zelf vier projecten als winnaars. Zij mogen rekenen op begeleiding op maat door het Prins Filipfonds, in samenwerking met Broeikas, Biensoigné en Cinema, en een financiële ondersteuning van 5.000 euro:

De Bib – Ward Van Belle:
Een broeiplaats voor jong opkomend talent, in en rond Aalst en zelfs verder, in de oude bibliotheek van Aalst. En tegelijk een creative hub waar alle jongeren met creatieve ideeën en ambities terechtkunnen.

Naturnus – Michiel Wierinck:
Is er leven na de dood? Wel met Naturnus: boven een ecologische, bio-afbreekbare urne wordt een boom geplant, gekozen door de overledene, een troostrijk levend monument waar nabestaanden mekaar kunnen ontmoeten en dat tegelijk groen brengt in de stad.

Padvinder – Thomas Aelbrecht en Bert Arys:
Je weg vinden van A naar B, ook als de trein vertraging heeft of de bus is omgeleid … het ligt niet voor iedereen voor de hand, zeker niet voor mensen met een beperking. Met een app wordt het traject gepland, en door een connectie met informatie van de openbaarvervoersmaatschappijen worden oplossingen voorgesteld bij problemen. De thuisblijvers blijven via tracking op de hoogte of kunnen te hulp worden geroepen.

SMMT – Cedric Van Eeckhout:
Kan jouw oma met een selfiestick overweg? Heeft je oudere buurman al van 3D-printen of virtual reality gehoord? SMMT of ‘Senioren mee met technologie’ laat senioren kennismaken met nieuwe technologieën en helpt hen, met hulp van jongeren, op weg. SMMT wil workshops organiseren, en ook naar woonzorgcentra trekken. Alle informatie: www.idcity.be

Foto:Koning Boudewijn Stichting