Een vijftigtal transportbedrijven en tweeduizend chauffeurs zijn bekroond met het Vlaamse Truckveiliglabel. Ibrahim Kalmaz, chauffeur bij Jacobs Transport (Genk) en het bedrijf Van Gansewinkel (Mol) kregen de eerste prijs voor hun engagement.
De circa 2.000 laureaten ondertekenden vorig jaar het Truckveiligcharter, een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en de Vlaamse overheid om transportbedrijven en vrachtwagenbestuurders te engageren voor veiliger wegtransport.
Deelnemende chauffeurs en transportondernemingen engageren zich om jaarlijks minstens zeven zelfgekozen actiepunten na te komen. Chauffeurs kunnen er bijvoorbeeld over waken dat ze voldoende fit en uitgerust achter het stuur zitten, werkgevers kunnen zorgen voor haalbare rittenschema’s en een correct onderhoud van het vrachtwagenpark. Ieder jaar vullen ze een zelfevaluatie in om aan te tonen dat ze hun engagementen in de praktijk brengen. Als dat het geval is, komen ze in aanmerking voor het Truckveiliglabel.
Het afgelopen jaar telde het Truckveiligcharter meer dan 3.300 ondertekenaars, waaronder 3.237 chauffeurs en 102 transportbedrijven. Daarvan voldeden 1.947 chauffeurs en 51 ondernemingen aan de criteria voor bekroning met het Truckveiliglabel. Naast de speciale vermelding voor Ibrahim Kalmaz en Van Gansewinkel, waren er eervolle vermeldingen voor GOBO Transport & Logistics (Lanaken), Van Dievel (Mechelen), Nauwelaerts (Koningshooikt) en Frank Van den Heuvel, vrachtwagenchauffeur bij Distrilog (Willebroek).
Ze kregen het label overhandigd namens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op de Transport & Logistics Awards in Brussel.