Dat Mechelen gezellig is, wist je vast al. Alleen al het kuieren langs de Dijle en de frisse pint achteraf zijn een citytrip meer dan waard. Maar er is meer, want wist je dat de stad van de Manenblussers een echte gastronomische trekpleister is geworden? Tijdens de afgelopen Michelinuitreiking kreeg de stad zelfs opnieuw een restaurant met een welverdiende ster, en daar stopt deze culinaire opmars niet. Wij lijsten voor jou de beste hotspots in Mechelen op.

Mechelen is een van de snelst groeiende steden in België. Manenblussers van het eerste uur, studenten die blijven hangen en jonge gezinnen die een leefbare plek zoeken – allemaal komen ze samen in de stad bij de Dijle en zorgen ze voor een bruisend leven in de straten én in de restaurants. Want samen met haar groeiende populatie boomt ook de horeca en het aantal topzaken in de stad. Zoek alvast een gaatje in je agenda en reserveer een plekje in een van deze hotspots.

Is alles al volboekt, maar wil je toch last minute een plekje bemachtigen in een van deze toprestaurants? Download dan snel de app My Lucky Table in de App Store of Google Play en word als eerste op de hoogte gebracht van vrijgekomen tafels. Wie weet is het your lucky night!

Cosma Foodhouse
Het menu van Cosma Foodhouse ligt helemaal in lijn met de huidige culinaire trends. Je vindt er fancy fingerfood om te delen, maar net zo goed een entrecote Black Angus USA Prime van 350 gram op het menu. In dit gezellige kader vinden klassieke gerechten en internationale smaken elkaar. Eerst sepia kroepoek met avocado, feta en pompelmoes eten om dan af te sluiten met een klassieke dame blanche? In Cosma kan het in een gezellige, ongedwongen sfeer die de stad Mechelen eigen is. Dat ze in de Michelingids opgenomen zijn, is slechts een logisch gevolg.
Cosma
Befferstraat 24
2800 Mechelen

Tinèlle
Met Tinèlle heeft Mechelen dit jaar voor het eerst na tien jaar terug een Michelinster binnengehaald. Chef Ken Verschuren creëerde een restaurant waar hij zelf zou willen dineren, een plek waar lekker eten en toegankelijkheid centraal staan. In een interview vertelde de chef ons dat hij “niets wil weten van stijf gedoe en een lekkere Frans-Belgische keuken wil neerzetten”. Een missie waar hij glansrijk in slaagt.
Tinèlle
Goswin de Stassartstraat 90
2800 Mechelen

Graspoort
In Graspoort kom je in een echte urban jungle terecht. Muren met graffitischilderingen en een kleurrijke ‘boom’ in het midden van het interieur geven een kosmopolitisch karakter aan de zaak. Ook de gerechten lijken weggeplukt uit menu’s in New York en London. Kool in zoutkorst, chimichurri, shiitake en hazelnoot of rundstartaar met daikon en ponzu – dit zijn exact het soort gerechten die hen een 13,5/20 bij Gault&Millau opleveren.
Graspoort
Begijnenstraat 28
2800 Mechelen

MAGMA
Duurzamer dan bij MAGMA kan het bijna niet. Chef Maarten Van Essche zoekt zijn eigen grenzen op, maar blijft zo dicht mogelijk bij huis. In Magma bepaalt de oogst het menu en de soundtrack het ritme. Magma is een vooruitstrevend restaurant waar producten puur zijn en de wijnen levend. Een plek waar deeg en groenten langzaam fermenteren. Kortom, een restaurant waar tafelen ongedwongen is en het menu doordacht. Magma is minimum 95% biologisch met de ambitie naar meer.
MAGMA
Borzestraat 5
2800 Mechelen

The Chick
De naam van The Chick verwijst naar hun opstartdagen wanneer ze een gevogelte-rotisserie waren. Na een tijdje maakte hun liefde voor fine dining dat ze hun originele opzet ontgroeiden. Toch vind je in hun chef’s choice surprise menu van drie-, vier-, of vijfgangenmenu nog steeds een knipoog naar dit verleden. Wat de gerechten juist zijn, dat is een geheim tot je ze voorgeschoteld krijgt, maar als we al een tipje van de sluier mogen lichten: ze zijn allemaal met veel liefde gemaakt. Dat resulteert in een mooie 13/20 van Gault&Millau.
The Chick
Sint-Romboutskerkhof 2
2800 Mechelen

Kasteel Sint-Michiels
Kasteel Sint-Michiels ligt wat verder van het Mechelse stadscentrum, maar is alleen al omwille van zijn unieke locatie een ritje naar Sint-Katelijne-Waver waard. Bij het neoclassicistische kasteel vind je een orangerie, een lounge en een kasteeltuin die allemaal bijdragen tot het hoge sprookjesgehalte van de plek. In hun restaurant zwaait chef Jan Van de Velde de plak. Hij serveert vol-au-vent ‘deluxe’ van Mechelse koekoek met gebakken kalfszwezerik als perfecte einde van een idyllische uitstap.
Kasteel Sint-Michiels
Groenstraat 11
2860 Sint-Katelijne-Waver

De Fortuyne
Houd je van afwisseling en ben je niet bang van een verrassing? Dan ben je in De Fortuyne aan het juiste adres. Kies je voor hun Chef’s Choice-menu, dan krijg je vier gangen van telkens twee sharing dishes. Alles wordt gemaakt met dagverse producten en de gerechten wisselen regelmatig, zodat een smakelijke ontdekkingstocht gegarandeerd blijft. Gault&Millau geeft een welverdiende 12/20 aan de zaak en prijst hun ‘aparte, uitnodigende en laagdrempelige look’.
De Fortuyne
Befferstraat 20
2800 Mechelen

Foto: www.ambiance.be