Ready, set, weekend! Tijd om er weer op uit te trekken en om aan tafel te schuiven in de beste restaurants. Ga dit weekend eens op pad in West-Vlaanderen, de plek waar de zee altijd dichtbij is en eten altijd van een heerlijk hoog niveau is. Dit weekend eet je in deze vijf West-Vlaamse pareltjes. 

West-Vlaanderen is helemaal de moeite waard tijdens de koude herfst- en wintermaanden. Trek je dikste jas aan en ontdek de pakkende geschiedenis van het westen van ons Belgenland. En na inspanning, komt ontspanning: schuif aan tafel bij een van deze vijf West-Vlaamse pareltjes.

Robuust
In restaurant Robuust krijg je geen alledaagse gerechten voorgeschoteld. De bordjes van chef Isabelle zijn waarlijk uniek. Kies voor een tonijn mi-cuit met pecannoten, gemarineerde sjalot en butternut als voorgerecht, schelvis met soja-beurre blanc, citroengras en daikon als hoofdgerecht en panna cotta van vlierbloesem met fruitige aardbeien als nagerecht. Dat smaakt vast naar meer! Maak er ineens een dag vol geschiedenis van, want restaurant Robuust ligt vlak aan het Flanders Fields American Cemetery, de enige Amerikaanse begraafplaats in België.
Wortegemseweg 115
8790 Waregem

Oh Restaurant
Chef Ivan Puystiens van Oh Restaurant creëert bordjes die niet enkel een feest zijn voor je smaakpapillen, maar ook voor het oog. Zijn gerechtjes vormen een samenspel van contrasterende texturen en unieke smaken. Waar anders krijg je een hartige cake met een flan van asperge en gerookte paling als amuse? Oh Restaurant: een van de betere West-Vlaamse pareltjes.
Koninklijke Baan 289
8670 Koksijde

Oesterput
Ergens in Blankenberge, op een steenworp van een kreeftenbassin en slechts een kilometer van de zeedijk ligt Oesterput. Geen echte oesterput, wel een van de beste visrestaurants van Vlaanderen. De zee komt hier letterlijk terecht op je bord: krabbenpoten als amuse, vissoep als voorgerecht en zeeduivel met lookboter als hoofdgerecht? You name it, they’ve got it. Hun specialiteit? Kreeft! Leer die kreeftenetiquette al maar vanbuiten.
Wenduinse Steenweg 16
8370 Blankenberge

Hostellerie St.Nicolas
Bij een restaurant met een ster wéét je dat je lekker eten kan verwachten. En bij een restaurant met twee sterren? Nóg lekkerder. In Hostellerie St.Nicolas laten chef Franky Vanderhaeghe en zoon Michael zien dat je ook kan genieten van sterrenmaaltijden in een gezellige en relaxte setting. Hun restaurant is – naar eigen zeggen – ‘een plek waar gastvrijheid een culinaire belevenis wordt’. Met gerechten zoals een gebakken handgedoken sint-jakobsoester met schorseneren en truffel, Bellota ham, blanke-botersaus en geroosterde hazelnoten kan je dat alvast makkelijk geloven.
Veurnseweg 532
8906 Ieper

Cabo
Zit je nu aan tafel in een restaurant of ben je aan boord van één of ander cruiseschip? Het gebouw van restaurant Cabo lijkt een beetje op een stuk van een prachtig schip, dus je zal vast en zeker even twijfelen. En bij een unieke locatie horen unieke gerechten, toch? De carpaccio van hert met uiencompote en noten behoort alvast tot die categorie. Toch serveert Cabo ook klassiekers zoals tomate crevette of sliptongen met frietjes. Voor ieder wat wils op deze boot!
Wenduinse Steenweg 1
8370 Blankenberge

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be