Limburg is genieten op alle vlakken. Naast een prachtige natuur, bruisende winkelstraten en een bron van geschiedenis is Limburg vooral een topper op culinair vlak. Hier bruist het van de gezellige bistro’s waar je kennis maakt met de Limburgse gastvrijheid, maar even goed van nieuw keukengeweld die het zo nu en dan wel eens over een andere boeg durven gooien. Dit weekend gaan we met z’n allen Limburgs genieten. 
Trek erop uit in de natuur voor de mooiste herfstwandeling van het jaar en kom op adem in het dichtstbijzijnde cafeetje met een stuk Limburgse vlaai. Slenter vervolgens doorheen de winkelstraten en schuif tot slot aan tafel in een gezellige bistro of in een chique restaurant. Heerlijk Limburgs genieten.

Het Kookpunt
Tafelen in Limburg is af en toe net een wereldreis. Vooral bij Het Kookpunt in de Limburgse hoofdstad Hasselt. Sinds de corona-pauze stapte ze van het hele menu gebeuren af en besloten ze om het over een andere boeg te gooien. Het resultaat? Kleine, wereldse gerechten die je kan delen vullen hier de tafels. Kies jij voor een kommetje Thaise kippensoep? Of ga je liever de Spaanse toer op met een paella met chorizo? Landen genoeg, keuze genoeg.
Hemelrijk 13
3500 Hasselt

Bistro Philippe
Bij Bistro Philippe krijg je borden voorgeschoteld op z’n Limburgs: zonder al te veel poespas. En toch tovert Philippe steeds pareltjes van borden tevoorschijn. Kies je hier voor een zeetong, dan krijg je een echte zeetong. Maar dat simpel en lekker niet gelijk hoeven te staan aan saai, wordt hier bij elk bordje duidelijker. Kortom: je smaakpapillen worden hier goed in de watten gelegd.
Motstraat 1b
3501 Alken

Altermezzo
Chef Jo Grootaers van Altermezzo in Tongeren heeft zijn culinaire identiteit duidelijk gevonden. Nergens anders vind je de heerlijke amuses die de smaken van wilde paddenstoelen, eidooiers, selderij en truffel combineren. Ook de amuse van groene appel met avocado, shiso en zuring is een pareltje op zich. Het is dan ook niet gek dat de chef in 2017 door Michelin én Gault&Millau werd uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar. Een Limburgs sterrenrestaurant van formaat, dat is zeker.
Bilzersteenweg 366
3700 Tongeren

Bistro Briers
De ongedwongen Limburgse sfeer overheerst in Bistro Briers, en daar zijn we maar al te blij om. Dit is dé place to be voor iedereen die verzot is van Belgische klassiekers, maar die af en toe ook wel een nieuw hapje durven te proeven. Voor de perfecte balans tussen nieuw en oud kies je voor de tempura van scampi met huisbereide tartaarsaus als voorgerecht en voor een typisch koninginnenhapje met Belgische frietjes. Simpel en vooral overheerlijk.
Klokkestraat 19
3740 Bilzen

Bistro Zutt
“Zet U Tast Toe”, dat is waar Bistro Zutt (en letterlijk Zutt) voor staat. Zet je neer en tast toe, dát is pas Limburgs genieten. Hun menukaart is daar ook de perfecte basis voor. Met oesters als hapje en gerechten zoals gerijpte txogitxu met truffel en aardappeltjes is het alvast niet moeilijk om te genieten. Chef Willem Daems en Thomas Vanschoenwinkel gaan dagelijks aan de slag met verse (streek)producten en weten daar duidelijk de lekkerste gerechten mee te maken. Gastvrouw Evelien Onkelinx zet de puntjes op de i en weet als geen ander welke wijnsoorten jouw avond compleet maken.
Plankstraat 12
3800 Sint-Truiden

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be