Traditioneel gegeten met Pasen in Angelsaksische landen, zijn warme kruisbroodjes kleine broodjes met gedroogd fruit en kruiden die nu het hele jaar door in Groot-Brittannië te vinden zijn. Er zijn ook variaties op het recept met chocoladeschilfers of noten. Deze broodjes zijn versierd met een wit kruis en worden warm geserveerd, geroosterd en met boter uitgesmeerd.

Ingrediënten:
300 ml melk
50 g boter
500 g (2 1/2 kopjes) bloem plus 75 g (1/2 kop + 1 eetlepel) voor de kruisen
75 g (1/4 kop + 1 eetlepel) suiker
1 pakje droge gist 
1 ei
1 theelepel zout
½ theelepel kaneel
3 eetlepels abrikozenjam

Voorbereiding:
Breng de melk aan de kook, haal van het vuur en voeg de boter toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 
Meng de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker, gist) in een kom en giet dan het melkbotermengsel erbij. Klop het ei los en voeg toe, meng goed met een houten lepel om een ​​deeg te vormen. 
Kneed het deeg met schone handen en laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plaats bedekt met een schone, vochtige theedoek. 
Voeg de rozijnen toe en kneed opnieuw. Laat nog een uur rijzen.
Verdeel het deeg in 16 gelijke porties op een met bloem bestoven werkblad en gebruik je handen om er balletjes van te maken. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de balletjes erop, zodat er ruimte blijft voor het deeg. Dek af en laat nog een uur rijzen.
Om de kruisen te maken, meng je het resterende meel geleidelijk met water tot je een stevig deeg krijgt. Gebruik een spuitzak en een fijn mondstuk om kruisjes op de ballen te markeren. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 ° C (gasstand 7) / 425 ° F. 
Maak gedurende deze tijd de abrikozenjam op laag vuur vloeibaar en passeer vervolgens een zeef. Verdeel de hete jam als glazuur over de afgewerkte broodjes.
Snijd de broodjes doormidden en rooster ze, smeer ze dan in met boter en serveer ze gloeiend heet.

Foto: www.visitbritain.com