Culinair Vlaanderen heeft een pittige periode achter de rug, en dat hebben we allemaal gevoeld. Tijd om terug te bijten! In oktober staat heel Antwerpen – en zo ook heel Vlaanderen – in het teken van de Vlaamse horeca. Een maand lang worden zowel horeca-uitbaters als Vlaamse producenten in de spotlights gezet, want dat hebben ze verdiend. 

Flanders Food Festival is met andere woorden een grote ode aan de Vlaamse horeca, en wat mogen we daar trots op zijn. “Honger doet eten en de goesting is er meer dan ooit om terug te genieten van alles wat onze Vlaamse gastronomie te bieden heeft”, klinkt het bij Vlaams Minister voor Toerisme, Zuhal Demir. “De sector heeft zwaar geleden. Het kan dan ook symbolisch niet mooier dan dat we vanaf 1 oktober, wanneer bijna alle maatregelen wegvallen, samen met z’n allen de Vlaamse gastronomie in de kijker zetten en iedereen uitnodigen om zich massaal onder te dompelen in Flanders Food Festival.”

Creatieve ondernemers
Horecaondernemers kunnen hun creatiefste initiatieven op poten zetten. Die initiatieven worden op een leuke en hippe manier in de kijker gezet via een handig zoeksysteem op de website flandersfoodfestival.be, ideaal voor foodies die op zoek zijn naar wat nieuws. En hoe leuker, hoe beter. Twee ondernemers die all-out gaan worden voor hun harde werk beloond met intieme concerten van twee verschillende Vlaamse topartiesten.

De oscars van de gastronomie
De timing van het Flanders Food Festival is in ieder geval al perfect. Ons kleine Vlaanderen valt ook op internationaal vlak in de smaak, want Worlds 50 Best Restaurants vindt dit jaar van 1 tot 5 oktober plaats op Antwerpse bodem. Een jaar later dan verwacht, maar daarom genieten we er dit jaar dubbel zo hard van. En die award show? Dat is er eentje van formaat. Zie het een beetje als de Oscars van de gastronomie; een hele eer, dus.

De gezelligste tafel
Zelfs als je een foodie bent zonder eigen zaak word je betrokken in het Flanders Food Festival. En dat doen ze à la 2021: met een hashtag. Surf naar de website, ga op zoek naar een leuk Vlaams restaurant en deel hoe gezellig jouw tafelgezelschap aan het tafelen is met de hashtag #degezelligstetafel. Wie weet win je dan wel een etentje voor twee in een Vlaams toprestaurant. Eén ding is zeker: het wordt een smakelijke oktober.

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be