De Hooibeekhoeve uit Geel heeft twee nieuwe, hypermoderne tractors in ontvangst genomen. Beide tractors vormen – door hun uitgebreide technische mogelijkheden – een enorme meerwaarde voor het onderzoek rond voedergewassen en precisielandbouw. Op deze manier blijft Hooibeekhoeve inzetten op technieken die een win-win kunnen betekenen voor landbouwer én milieu.

Op het erf van Hooibeekhoeve in Geel vind je vandaag twee nieuwe, hypermoderne tractors. De provincie Antwerpen kocht ze aan met een leasecontract. Gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé: “Met dit leasecontract kunnen we binnen 5 jaar opnieuw kiezen voor de laatste, nieuwe technologieën. Die flexibiliteit is voor ons hoogstaand praktijkonderzoek van essentieel belang. Met de aankoop van deze tractors kunnen we grote stappen zetten in het duurzaam produceren van voedergewassen. We verwachten alvast veel van de toekomstige onderzoeksresultaten.”
Nieuwere, intensievere bodembewerkingstechnieken

Met de aankoop van de nieuwe tractoren kan Hooibeekhoeve zich verder specialiseren in precisielandbouw: een techniek die een win-win kan zijn voor landbouwer en natuur. Want door enkel de ruimte rond de plant te bewerken kan je een hogere opbrengst en een lagere impact op de bodem realiseren. Directeur van Hooibeekhoeve Ilse Van den Broeck: “Door het GPS-systeem op onze nieuwe tractoren kunnen we nu tot op 2 centimeter nauwkeurig werken. Hierdoor kunnen we nieuwe, intensievere bodembewerkingstechnieken toepassen. Door ze te vergelijken met de klassieke veldbewerkingen kunnen we onze melkveehouders een gedetailleerd overzicht aanbieden van de verschillen in opbrengsten, kostenmanagement en arbeidsefficiëntie: belangrijke informatie waarnaar elke landbouwer vandaag op zoek is.”

Hypermoderne tractors met uitgebreide technische mogelijkheden

De keuze viel op een New Holland T6.140 en een New Holland T6.175. Beide tractoren zijn uitgerust met een variabele Auto-Command transmissie, een zeer nauwkeurig RTK-GPS-systeem en superflexibele banden. Het grootste model is bovendien ook uitgerust met een compressor wat toelaat om de bandenspanning te laten variëren. Deze tractor kan verder voorzien worden van smalle of dubbellucht banden.
Beide tractors werden via een aanbesteding gekocht bij de firma Luyckx in Brecht: al bijna 50 jaar verdeler voor New Holland.
Foto: Ontvangst van de sleutels (van links naar rechts: Ilse Van den Broeck – Ludwig Caluwé – Jos Luyckx)
Copyright: provincie Antwerpen