De Antwerpse haven kan terugblikken op een bijzonder kleurrijke geschiedenis. Al sinds de middeleeuwen vinden schepen met lading en passagiers hun weg over de Schelde.

12e eeuw – Antwerpen als havenstad
De eerste vermelding van Antwerpen als havenstad. De haven scheept passagiers in naar Engeland en Zeeland en geldt als goederenhaven voor Duitse Rijn- en Moezelwijn.

16e eeuw – Gouden eeuw voor Antwerpen
De Antwerpse haven groeit in de zestiende eeuw uit van rivierhaven tot machtige wereldhaven en economisch centrum. Het kloppend hart van de haven bevindt zich aan de Scheldekaaien vlakbij de stad. De schepen brengen niet enkel goederen van over heel de wereld mee. Door hun bemanningen komen Antwerpenaren in contact met buitenlandse culturele invloeden en gewoonten.

19e eeuw – Een moderne haven dankzij Napoleon
Napoleon Bonaparte geeft de Antwerpse haven een nieuwe boost door de eerste twee dokken en de eerste sluis te bouwen: het startschot voor de moderne haven. Zo verplaatste de havenactiviteit zich stilaan van de Scheldekaaien naar het noordelijke deel van de stad.

20ste eeuw – Antwerpen grootste chemiecluster van Europa
De haven van Antwerpen komt quasi ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten komen snel terug op gang. Tijdens de bevrijding en heropbouw van Europa doet Antwerpen dienst als bevoorradingshaven. Na een aantal jaren zijn alle Europese havens hersteld en gemoderniseerd. De haven van Antwerpen hinkt achterop met verouderde infrastructuur. Daar komt verandering in dankzij het Marshallplan en massale overheidsinvesteringen. Zo groeit Antwerpen uit tot de grootste chemiecluster van Europa.

21ste eeuw – Antwerpse haven breekt records
Dankzij de chemiesector en de explosieve groei van de containertrafiek groeit de haven van Antwerpen uit tot de tweede grootste haven van Europa. Jaarlijks arriveren meer dan 14 000 schepen, waaronder de grootste zeeschepen ter wereld. In 2016 viert de haven een recordjaar met 200 miljoen ton internationale maritieme lading. In 2019 behandelde de haven van Antwerpen al 238 miljoen ton goederen.

Foto’s & video: www.portofantwerp.be / www.antwerpen.be