Wit of groen, asperges smaken altijd. Naast hun rijke smaak zitten ze boordevol gezonde stoffen en bevatten ze weinig calorieën. Heerlijk op een zonnige lentedag. Vandaag geven wij jou enkele tips om deze groente zonder zorgen klaar te maken.
Asperges op het menu? Met deze tips kan het haast niet meer mislopen. Ga aan de slag en geniet van de eerste lentezonnestralen met een heerlijk aspergegerecht!

Soorten
Wat is verschil tussen groene en witte asperges, naast de kleur? Enerzijds de teelt en anderzijds de smaak. In tegenstelling tot het witte goud, zien groene asperges wel zonlicht. Daardoor bevatten ze een hoger gehalte aan vitamines en nutriënten, en zijn ze minder vezelachtig. Op vlak van kwaliteit zijn de soorten gelijkwaardig, maar qua smaak verschillen ze dus.

Schillen
De allerbelangrijkste stap is het schillen van de groente. Asperges die onvoldoende geschild zijn, zijn taai en draderig. De manier waarop je ze schilt is ook van belang. Schil de asperges vanaf vlak onder het kopje in een lange beweging naar beneden. Je weet dat je voldoende hebt geschild als er geen stukjes blijven hangen als je de onderkant eraf snijdt.

Koken
Er zijn twee mogelijkheden: ofwel kook je ze rechtopstaand ofwel kook je ze liggend. Als je ze rechtopstaand kookt, zorg dan dat ze allemaal een gelijke lengte hebben zodat ze egaal koken. Vul de pot net tot onder de kopjes en kook voor zo’n 5-12 minuten, naargelang de dikte. Het enige verschil met ze liggend te bakken is dat de kopjes zacht worden.

Bakken
Koken is de eerder klassieke bereidingswijze, maar je kan ze ook altijd bakken of grillen. Naargelang jouw voorkeur ga je voor een goudbruin jasje of kleur je ze liever niet. Snijd ze voor je eigen gemak in gelijke stukken en bak krokant in wat boter of olie.

Bewaren
Tot slot is het ook handig om weten hoe je asperges op een juiste manier bewaart. Je bedekt ze best met een natte handdoek of je steekt ze in een afsluitbaar zakje om uitdroging te vermijden. Zo blijven ze nog enkele dagen goed in de koelkast. Wil je ze nog langer bewaren? Leg ze dan geschild, maar ongekookt, in de diepvries.

Tekst: Schauni Van Goethem

Foto: www.ambiance.be