Antwerpen wordt van 16 tot en met 25 augustus opnieuw het trefpunt voor wie houdt van polyfonie, literatuur en geschiedenis. Het zomerfestival Laus Polyphoniae belicht het bloeiende culturele leven ten tijde van Maria van Bourgondië en doet dat op de mooiste concertlocaties: AMUZ, de historische kerken van de binnenstad en het Rubenshuis. 

Bart Van Loo wekte in zijn boek De Bourgondïers de roemrijke dynastie van de Bourgondische hertogen weer tot leven. Bezoekers van Laus Polyphoniae kunnen zich nu ook te gast wanen aan het kunstminnende hof van weleer. Na 25 jaar is Laus Polyphoniae nog steeds het grootste festival ter wereld dat zich uitsluitend focust op het Europese erfgoed van de polyfonie en de historisch geïnformeerde uitvoering ervan. Het zomerfestival van AMUZ [Festival van Vlaanderen – Antwerpen] snuistert dit jaar tussen de muzikale parels en kostbaarheden van Maria van Bourgondië, in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa. Haar intrigerende maar korte leven – ze werd slechts 25 jaar – vormt het boeiende vertrekpunt van Laus Polyphoniae.

Stile Antico
Photo: Marco Borggreve

“We gaan dieper in op een van de rijkste muziekperioden uit de late middeleeuwen, die tegelijk een belangrijke opstap vormde naar de renaissancemuziek”, vertelt Bart Demuyt, algemeen en artistiek directeur van AMUZ. “Het Bourgondische hertogdom was per slot van rekening de wieg van de polyfonie.”

Vlaamse wereldtop  
Het indrukwekkende Bourgondische muziekleven wordt gestalte gegeven door topartiesten. Met Stile Antico, Contrapunctus, The Binchois Consort en Gothic Voices haalt AMUZ zelfs wereldtop vanuit Engeland naar het vasteland om Laus Polyphoniae te vervoegen. Maar uit deze editie mag ook blijken dat we in Vlaanderen verschillende topensembles hebben die ook internationaal hoge ogen gooien. Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel kan dan natuurlijk niet ontbreken, in een uitverkocht concert zingen zij uit het befaamde koorboek van de Bourgondische hofkapel. Andere toppers zijn ClubMediéval dat Memlings portret van de Brugse dichter, zanger en componist Gilles Joye tot klinken brengt. Het rebelse graindelavoix rond Björn Schmelzer roept de Heilige Antonius Abt aan. Begeleid door klokken bestrijden ze de demonen van het antoniusvuur, een infectie die in de middeleeuwen duizenden slachtoffers eiste. Floris De Rijcker, die kortgeleden nog het podium deelde met Mauro Pawlowski, verkent met zijn Ratas Del Viejo Mundo dan weer het onbekende muzikale terrein van het Grootvorstendom Litouwen. Een combinatie van het Bourgondische repertoire met eeuwenoude, mondeling overgeleverde Litouwse traditionals.

Starten doet Laus Polyphoniae met enkele sleutelmomenten uit het leven van Maria Van Bourgondië. Sollazzo Ensemble krijgt met deze ode aan Maria de eer om op vrijdag 16 augustus als eerste in het Bourgondische repertoire te duiken. Hun tweede concert op dinsdag 20 augustus reconstrueert het leven van Johanna de Waanzinnige en haar legendarische liefde.

Praktisch 
Laus Polyphoniae vindt plaats van 16 tot en met 25 augustus. Tickets en abonnementen bestellen kan via de online ticketshop op www.amuz.be of aan de ticketbalie in AMUZ elke dinsdag- en donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur. 

Foto rechts: Stile Antico (Marco Borggreve)
Foto links: Gothic Voices (Eric Richmond)
Foto’s: www.amuz.be