Je kan er niet om heen. Het regende de laatste weken bijna niet, en de weerman belooft steeds meer lange periodes van droogte. Niet alleen voor mensen en dieren is dat lastig, ook je tuin heeft last van de hitte en de droogte. Hoe ga je om met droogte in je tuin? Hoe kan je je planten en gras verzorgen en beschermen? We geven tips over regenwater opvangen, extra schaduw voorzien, mulchen, slimme tuininrichting, een nieuw gazon dat de droogte kan weerstaan en vertellen hoe je kan watergeven als het toch echt moet.

Vang regenwater op
Het klinkt niet meer dan logisch: als het dan regent, vang je best het hemelwater op. Dat kan in in een klassieke regenton of regenzuil, maar ook in een vijver(tje) of een wadi (een lager gelegen deel in je tuin waar het water de tijd krijgt om de grond in te trekken). Bovendien is het zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Regenwater bevat minder kalk waardoor je planten het beter doen. Ga nu aan de slag, dan ben je klaar voor de eerste regenbui.

Onthard je tuin of koer
Heb je een groot terras, of veel betonnen paden in je tuin, dan is het tijd voor een ecologische upgrade die je bodem ten goede komt. Onthard je ondergrond. Haal zo veel mogelijk harde ondergrond weg zodat regenwater beter kan doordringen in de bodem. Vervang de stenen door kiezels of een andere halve verharding.
Je kan ook gras mixen met halfharde oppervlakken en een blotevoetenpad aanleggen. Zo’n blotevoetenpad laat ook regenwater doordringen in de bodem en biedt schuilplaats aan tientallen diersoorten. Ga op zoek naar pissebedden, duizendpoten en wegmieren. Zulke diertjes zijn van levensbelang voor een gezonde tuin.

Toch sproeien?
Wanneer het echt een lange tijd droog is, en je planten ‘s morgens vroeg nog slap hangen is het toch tijd water te geven. Kies dan vooral voor regenwater; het is milieuvriendelijk en is beter voor je planten. Drinkwater kan veel kalk bevatten.
Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Wil je toch kraantjeswater gebruiken? Zet de kraan dan niet volledig open en doe het bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel. Maar onthoud: gras hoef je niet te gieten! Het zal misschien een beetje geel worden, maar vanaf de eerste regen wordt je gras weer helemaal groen!

GOUDEN TIP
Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo leren je planten beter om te gaan met de droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden.

Foto: www.natuurpunt.be