Met het einde van de werken aan het Vangeertenhof, krijgt de renovatie van deze historische site van Arboretum Kalmthout zijn sluitstuk. De provincie Antwerpen en Arboretum Kalmthout investeerden samen in deze grondige en respectvolle renovatie van het gebouw. Het Vangeertenhof kan opnieuw dienst doen als uithangbord voor het provinciaal groendomein.
 
Na de aanleg van de ingang en de parkeerplaats (2015) en het omvormen van de cottage tot dienstwoning (2017), krijgt de straatzijde van het domein met het gerenoveerde 19de–eeuwse Vangeertenhof een volledige herwaardering. Want ook de voortuin van het Vangeertenhof en de historische doorkijkhaag uit de tijd van de kwekerij van stichter Charles Van Geert, zijn teruggebracht. Zij verbinden de buitenkant van het domein visueel met de tuin zelf, het heden met het verleden.
 
Met een uitgesproken publieksfunctie, is het Vangeertenhof vanaf deze zomer ter beschikking voor verhuur als multifunctionele tentoonstellings- en vergaderruimte, feestlocatie, en ook als kortverblijf voor buitenlandse studenten van Arboretum Kalmthout.
 
Erfgoedpublicatie
De provincie Antwerpen presenteert tijdens dit persmoment meteen een nieuwe publicatiereeks, die de toepasselijke reekstitel ‘Ter plekke’ meekreeg. Arboretum Kalmthout bijt de spits af in dit eerste deel van deze reeks; andere provinciale sites en groendomeinen zullen volgen.
 
Van de 50.000 bezoekers die Arboretum Kalmthout jaarlijks ontvangt, kennen weinigen het verhaal achter de gebouwen en de mensen die deel uitmaken van het rijke kwekerijverleden van de arboretumtuin. In de eerste editie van ‘Ter Plekke’ wordt dit uitgebreid toegelicht en geïllustreerd met tekst en foto’s. De gids zal te koop zijn in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout.

Foto: “Dankzij het weer aangebrachte opschrift Société Anonyme Horticole de Calmpthout doet het Vangeertenhof opnieuw dienst als prestigieus uithangbord voor het arboretum en begroet het de reizigers die uitstappen in het station.” Serge Migom, auteur ‘Ter plekke 1 – Arboretum Kalmthout’, Provincie Antwerpen. © Provinciebestuur Antwerpen – Foto Stefan Dewickere