Stad Antwerpen investeerde de afgelopen jaren in verbouwingswerken van BLOC 2030, het cultureel ontmoetingscentrum van wijk Luchtbal. De renovatie zorgt voor een frisse en moderne look, en versterkt tegelijkertijd de werking van BLOC 2030 als netwerkorganisatie en open huis van en voor de wijk.  Vandaag konden de buurtbewoners het volledig gerenoveerde BLOC 2030 ontdekken met een grote housewarming. Onderweg maakten ze kennis met alle organisaties in het huis, konden ze proeven van de verschillende activiteiten en het gevarieerde aanbod dat BLOC 2030 te bieden heeft.
Verbouwingen

De stad investeert in voldoende ruimte voor ontmoeting, ontplooiing en cultuur. BLOC 2030, het bestaande cultureel ontmoetingscentrum van wijk Luchtbal, was aan vernieuwing toe en werd gerenoveerd tot een toegankelijk en aangenaam huis van en voor de buurt, waar de wijkbewoners van Luchtbal zich thuis kunnen voelen. Het gebouw kreeg een nieuwe voorgevel, een centraal toegankelijk onthaal, opgefriste lokalen voor verenigingen en partners uit de wijk, een ruime vernieuwde foyer op de eerste verdieping, en nieuwe gedeelde werkplekken voor alle inhuizige partners in het hart van het gebouw. De stad Antwerpen – Cultuur trok 1.042.698 euro uit voor deze renovatie, het project werd gecoördineerd door AG VESPA en Patrimonium Cultuur.

De wijkbib is het pronkstuk van de verbouwingen. Deze werd volledig gemoderniseerd met aparte zones en aangepaste collecties voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen. De jongerenhoek is een interactieve zone in de bib met comfortabele studieplekken en een thematische collectie rond urban topics zoals slam poetry en Black Lives Matter. Verder zijn er een koffiehoek met tijdschriften en krantentablets, een modern Webpunt, en een centraal Taalpunt voor anderstaligen. Met een inhoudelijke bibcollectie & activiteiten die inspelen op leesplezier, taalverwerving en competentieontwikkeling spitst bib Luchtbal zich tevens toe op de realisatie van het nieuwe bibplan stad Antwerpen.
“Door te investeren in BLOC 2030 zetten we ons overkoepelend bibplan verder in werking en wordt een bezoek aan de bib een totaalervaring. We hopen dat jong en oud hier hun 2e thuis van gaan maken en dat het een bruisende centrale plek wordt voor alle bewoners van Luchtbal”, aldus Nabilla Ait Daoud, schepen van cultuur(foto).

Een huis van en voor de buurt in geïntegreerde samenwerking met partners

Dankzij de structurele ondersteuning van Stad Antwerpen – Kabinet Cultuur en Lokaal Cultuurbeleid district Antwerpen kan BLOC 2030 jaarlijks inhoudelijk inzetten op een veelzijdig vrijetijdsaanbod voor de wijk, en voortaan dus vanuit een gloednieuwe uitvalsbasis. De renovatiewerken leverden alvast meer op dan louter een frisse en moderne look, maar versterken de werking van BLOC 2030 als netwerkorganisatie en open huis van en voor de wijk.

Een netwerk van huispartners geeft vorm aan de inhoudelijke werking van BLOC 2030. Naast het centrale beheer door het cultuurteam, zijn ook de jeugdwerking van JES vzw en het sportaanbod van Buurtsport en Sportpret vzw gehuisvest in BLOC 2030. Bij Open Inloop Taal wordt Nederlands geoefend en het Huis van het Kind organiseert regelmatig familie-activiteiten. In een geïntegreerde samenwerking over de verschillende beleidsdomeinen heen zetten ze in op ontmoeting en ontplooiing, verbinding en betrokkenheid. Dit doen ze concreet met festiviteiten, een podiumaanbod, cultuureducatieve werkingen, het vrijetijdsloket, familiedagen, workshops, cursussen, etc.
“Met de vernieuwing wordt BLOC 2030 nog meer een open huis voor de buurt. Het cultureel ontmoetingscentrum ziet haar bezoekers niet enkel als deelnemers of toeschouwers. Er wordt actief op zoek gegaan naar interessante samenwerkingen met bewoners en organisaties. Zo kunnen ze actief deelnemen aan de verdere uitbouw van het huis”, vertelt Femke Meeusen, districtsschepen cultuur.

Wanneer een vereniging een cultureel feest wil organiseren voor de buurt, een bewonersgroep wil vergaderen, buurtbewoners aan de slag willen gaan als vrijwilligers, een theatermaker een stuk wil creëren met relevantie voor of zelfs participatie door de buurt, of enkele jongeren een voetbaltoernooi willen houden, kunnen zij terecht bij BLOC 2030. Ook worden ze betrokken bij sociaal-artistieke projecten waarmee ze vorm geven aan het gebouw en haar werking. Zo werkten de buurtbewoners naar aanloop van de house warming mee aan een wijkgedicht van stadsdichter Seckou dat sinds afgelopen lente als mural op de zijgevel prijkt, en bouwden ze enkele meubels voor de bibliotheek in een houtatelier met ondersteuning van BLOC 2030 en de Burgerbegroting.

Housewarming
Vandaag konden de bezoekers kennis maken met een staalkaart van het veelzijdige aanbod van BLOC 2030 en haar huispartners.

In de bovenzaal werden bezoekers getrakteerd op een afwisselend cultureel programma van dans en muziek met blues van Shakedown Tim en Ilias Scotch en de popklassiekers van het akoestische duo Fien Desmet en Hanne Peetermans. Tussendoor kon men fragmenten uit de voorstellingen Paralelo en Showcase 414 zien die later dit najaar in BLOC 2030 staan.

In de bib waren er verhalen en Antwerpse sprookjes van Andy Fierens en muzikale kindervertellingen van Tine Vandenbussche. De eerste jeugdcurator van BLOC 2030 werd er ook voorgesteld: Youth Zone is een creatieve jongerenvereniging uit de buurt. Zij presenteerden een selectie boeken, films, muziek en magazines uit de collectie van de bib.  Bovendien tonen zij komend najaar ook eigen werk in BLOC 2030 en ze gaven hier enkele teasers van met spoken word, live muziek en een tentoonstelling.
In de achterbouw van BLOC 2030 waren er verschillende workshops en sportieve initiaties zoals circus, dans en omnisport.

Foto’s: www.antwerpen.be