Jeanine de Vries woont en werkt in Friesland. Ze deed onderzoek naar levens van arme Amsterdammers die in de achttiende eeuw hun heil in Franeker zochten en verdiepte zich in de geschiedenis van het botanisch atelier van de beroemde Maria Sibylla Merian. Jeanine de Vries in 1979 in de Achterhoek geboren, het derde kind in de rij en later volgden nog twee broers. Toen ze eenmaal kon lezen, ging er een wereld voor haar open. ze vond het geweldig om tussen de boeken in de bibliotheek te lopen. Haar bloed ging sneller stromen van al die verhalen die tussen de kaften verborgen zaten, van al de verhalen die wachtten op mij.
In 1997 ging Jeanine de Vries naar de School voor Journalistiek in Ede. Met vallen en opstaan leerde ze het schrijversvak. Nadat ze haar diploma had gehaald, ging ze als tekstschrijver aan het werk in Leeuwarden. Ze leerde onder andere dat mensen niet graag letterlijk geciteerd worden, dat het meer gaat om wat mensen bedoelen en leerde tussen de regels door te lezen. Heel wat jaren werkte ze  als freelance tekstschrijver. Vandaag de dag werk ze met veel plezier in de bibliotheek van Harlingen en woont in een klein dorpje in Friesland, samen met man, kinderen en een harige terriër.

In ‘Het rupsenhuis’ van Jeanine de Vries komt de Amsterdamse Jael door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian. Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.

Auteur: Jeanine de Vries

ISBN: 9789023960867

Prijs:€21,99

Uitgeverij: vakmedia/mozaiek