Samen met afscheidnemend dichter des Vaderlands Carl Norac organiseert literaire organisatie VONK & Zonen in voorjaar 2022 een festival van de Traagheid. In aanloop daarnaartoe organiseren Vonk en Zonen en Huis van de Dichter een ‘Reservaat van Traagheid’.
 
Tussen maart en juni 2021 dompelen vier duo’s van Vlaamse en Franstalige dichters zich onder in de statige stilte van het Huis van de Dichter.  Ze trekken zich terug om langzaam aan nieuwe gedichten te werken. Ook starten ze op eigen tempo een trage briefwisseling op, die van nu tot aan het festival zal meanderen.

Dichter des vaderlands Carl Norac(foto top): ‘In dit reservaat kunnen anderstalige dichters elkaar in alle traagheid leren kennen. kunnen ze samen dwalen in de stilte van de Vlaamse Velden, langzaam bouwen aan een nieuw landschap van gedeelde taal.’

Komende maandag 8 maart openen dichters Astrid Haerens (1989) en Dichter des Vaderlands Carl Norac (1960) het Reservaat. In de weken nadien zullen de volgende duo’s er resideren:

Amina Belôrf  (NL) en Jean d’Amérique (FR)
Lisette Lombé  (FR) en Els Moors (NL)
Laurence Vielle  (FR) en Lisette Ma Neza (NL)

Astrid Haerens (Brussel)(foto tekst) schrijft proza en poëzie. Ze debuteerde in 2017 met de roman Stadspanters (Polis).  Momenteel werkt ze aan haar poëziedebuut dat zal verschijnen bij Atlas. Tevens is ze Ambassadeur voor Huis van de Dichter.

De Belgische dichter Carl Norac (1960) is de zoon van een schrijver (Pierre Coran) en een actrice. Hij publiceerde een tiental poëzieboeken , daarnaast talrijke dicht- en verhalenbundels voor kinderen, die wereldwijd vertaald zijn in 47 talen. In 2009 kreeg hij de Grand Prix de la Société des gens de lettres toegekend. Hij schreef poëtische teksten op muziek voor het Théâtre du Châtelet, de Munt, de Opéra-Comique en de Philharmonie de Paris. In 2017 is een school in het Franse departement Loiret naar hem vernoemd. Na 20 jaar in de Loiret te hebben geleefd, woont hij nu in Oostende, in een hechte vriendschapsband met de golven. Hij is voor de periode 2020-21 Belgisch Dichter des Vaderlands. 

Het Reservaat van Traagheid is een project van VONK & Zonen in samenwerking met alle partners van Dichter des Vaderlands, Huis van de Dichter en met de steun van Literatuur Vlaanderen.

VONK & Zonen- Lotte Dodion- 0479 51 39 95
Huis Van de Dichter- Peter De Roo- 0490 66 07 74

Foto’s: www.vonkenzonen.be