Particulieren krijgen duwtje in de rug bij verbouwing en sociale verhuur van hun woning

In Olmen heeft Het Pandschap een verouderd pand gerenoveerd en geschikt gemaakt voor sociale verhuur. Dit markeert het eerste project in de Kempen, na 42 eerdere realisaties in de provincie Antwerpen. Het Pandschap, een sociale onderneming, staat in voor de renovatie van leegstaande panden tot kwaliteitsvolle en betaalbare woningen voor sociale verhuur. Dankzij een raamcontract voor steden en gemeenten én een provinciale woonsubsidie kan Het Pandschap zijn activiteiten uitbreiden naar de Kempen en nog toegankelijker maken. Het provinciebestuur wil op die manier meer mensen aan een sociale woning helpen.

“In onze provincie staan ongeveer 6.300 panden leeg, waarvan 1.200 alleen al in de Kempen,” aldus Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Wonen van de provincie Antwerpen. “Veel eigenaars van leegstaande panden zien echter op tegen een tijdrovende renovatie en onzekere verhuring. Om zoveel mogelijk drempels weg te werken, sloten we een raamcontract af met Het Pandschap. Dit maakt het voor steden en gemeenten nog eenvoudiger om eigenaars te ontzorgen én te zorgen voor meer betaalbare woningen. Want de nood aan een dak boven het hoofd blijft hoog, zeker voor de kwetsbare mensen.”

Het Pandschap, al actief in de regio Antwerpen en Mechelen, breidt nu ook uit naar de Kempen. De organisatie ondersteunt verhuurders door alle zorgen, van renovatie tot verhuur, op zich te nemen. De enige voorwaarde is dat de gerenoveerde woningen nadien sociaal verhuurd worden.

“We merken dat er veel interesse is bij eigenaars”, vertelt Sven Claes van Het Pandschap. “Eigenaars die kiezen voor sociale verhuur krijgen heel wat voordelen, zoals gegarandeerde huurinkomsten en hoge renovatiepremies. Maar we stellen vast dat zij niet altijd de stap zetten omdat ze opkijken tegen de werken die moeten gebeuren om de woning opnieuw verhuurklaar te maken. Daar spelen wij op in door eigenaars ook in die fase volledig te ontzorgen.”

In het eerste gerenoveerde pand in de Kempen zijn ingrijpende werken uitgevoerd. De keuken en badkamer zijn vernieuwd, de stookolieketel is vervangen door een gascondensatieketel, en er is een extra toilet op de verdieping toegevoegd. Met aangepaste elektriciteit en nieuwe vloerbekleding is de woning nu klaar voor de toekomst.

 Jos en Danielle Van de Weyer, de eigenaars: “Samenwerken met Het Pandschap was voor ons erg interessant, wij hoeven alleen de betalingen te doen. Ze houden ons tussendoor op de hoogte van de werken en lossen alle problemen op.”

Drempels verlagen

De provincie Antwerpen wil iets doen aan de leegstand op haar grondgebied en sloot daarom een raamcontract af met Het Pandschap. Lokale besturen kunnen hier kosteloos op intekenen. Met het raamcontract creëert de provincie Antwerpen een driedubbel voordeel: lokale besturen moeten geen aanbesteding starten, eigenaars van leegstaande panden worden volledig ontzorgd én meer kwetsbare huurders krijgen toegang tot de private huurmarkt. Bijna de helft van de lokale besturen reageerden al enthousiast op dit aanbod van provincie Antwerpen.

Foto: Provincie Antwerpen