Bij het googlen naar de naam van Marc Sleen merkte ik toevallig op dat er ook een Marc Sleen museum bestaat. Al in 2009 ingericht en rechtover het Centrum van het Beeldverhaal -zeg maar stripmuseum- is dit klein museum gelegen in het hart van Brussel op wandelafstand van de Grote Markt en van het Centraal Station. Het is gratis toegankelijk en is een mooi eerbetoon aan onze grote Vlaamse toptekenaar.

Wat een ongelofelijk talent!

Als kind probeerde Marc Neels zijn tekentalent uit waar hij kon. Naar het schijnt bleken de muren niet veilig voor zijn gekrabbel. Vanaf zijn 14de volgde hij les aan de Academie en dat was de basis van zijn later professioneel leven , eerst als cartoonist en illustrator daarna als de striptekenaar Marc Sleen. Van toen af begon zijn populariteit snel te stijgen zeker toen de talrijke lezers het dagelijkse Neroverhaal  in hun krant konden volgen. Met passie maakte hij 60 jaar lang zijn immens populaire Nero’s, 217 in aantal. Niet te verwonderen dat hij volgens het Guiness Book of Records de meest productieve striptekenaar is… Hij was daarbij een grote Afrikareiziger die met zijn reportages op TV vele kijkers kon boeien.

Onze naoorlogse koningen leerden het Nederlands, onder meer door het lezen van de albums van Nero. Koning Albert II verhief de kunstenaar in de Ridderorde en kwam persoonlijk voor de opening van het Marc Sleen museum in de voormalige redactie van de krant “Le Peuple” in de Zandstraat in 2009. Ridder Marc Sleen was er ook aanwezig. De Stichting Marc Sleen beheert na zijn overlijden zijn nalatenschap en wil jonge tekentalenten stimuleren.

 

De knalgele kubus

Toen ik in het museum binnen kwam zag ik vooraan een jonge striptekenaar aan het werk in een gele ruimte, de “knalgele kubus”. Hij vertelde me hoe deze omgeving waar hij in alle rust kan werken inspirerend is. Jonge, pas afgestudeerde stripauteurs krijgen hier de kans om een eigen project uit te werken eventueel onder begeleiding van professionele tekenaars en scenaristen. Ze kunnen zich hier onderdompelen in de fantasiewereld van de Vlaamse grootmeester en wie weet is dit voor hun het begin van een mooie loopbaan. De knalgele Kubus Troffee is een stimulans voor pas afgestudeerden die met hun eindwerk de kans hebben om de “kristallen kubus” te winnen: een geldprijs en een betaalde residentie in het museum. Intussen heeft Mattias Ysebaert al zijn eerste album gemaakt en is hij al bezig met het tekenen van zijn tweede. Hij heeft vertrouwen in de vele mogelijkheden in zijn vak: in de media, het onderwijs en wie weet in de filmwereld…

Het atelier van Marc Sleen

Het hoogtepunt van dit bezoek is in de kelderruimte waar je een exacte kopie kunt bewonderen van zijn thuisatelier in Hoeilaart. Alles is naar hier netjes overgebracht: zijn  bureau met zijn materiaal, documentatiemappen, bibliotheek, foto’s en beeldjes. En ook nagebootst met de juiste lichtinval met blik op het Zoniënwoud. In de gangen hangen of staan tal van tekeningen, voorwerpen die een fijne herinnering vormen aan de leefwereld van Nero en zijn schepper.

     

 

www.marcsleen.be

Herman Taelman