In het Letterenhuis en op 16 andere locaties
Op zaterdag 8 april organiseert het Letterenhuis het gratis Letterenhuisfestival, een feest van woorden en verhalen.
Het Letterenhuis bewaart ruim 2 000 000 brieven en handschriften, 130 000 foto’s, 50 000 affiches en duizenden uren audiovisueel materiaal, van 1830 tot nu. Omdat literair archief pas gaat leven als het zichtbaar is en wordt beleefd, organiseert het Letterenhuis het Letterenhuisfestival!
Buurtbewoners en passanten, schrijvers en dichters, muzikanten en kunstenmakers ontmoeten elkaar tussen 14 en 18 uur in het Letterenhuis en op maar liefst zestien locaties in de buurt om te genieten van literair archief, en vooral van levende literatuur.
Het Letterenhuis stelt een gevarieerd programma voor, met klinkende namen, een familieparcours, film en nog veel meer.
In het Letterenhuis spreekt gastheer Marcel Vanthilt met Fikry El Azzouzi,Charlotte van den Broeck, Bernard Dewulf en Jan Vanriet over Hendrik Conscience, Alice Nahon, Herman de Coninck en Hugo Claus. Vanthilt interviewt verder ook nog onze muzikaalste archiefvormer, Will Ferdy – die ook zingt(foto). Als slot zingt Vanthilt Van Ostaijen!
De literaire guerrillas van Bookers & Hookers nemen de bezoeker mee door het letterkundig museum en verrassen hem met onverwachte beschouwingen, acts en andere praatjes over literair archief, schrijvers en dichters. Kinderen kunnen met hun ouders en een doeboekje een letterenparcours volgen en krijgen leuke opdrachten. Het auditorium is omgetoverd tot filmzaal en biedt (ont)roerend & bewegend literair archief uit de eigen collectie in een montage van filmfragmenten. In de garage van het Letterenhuis heerst Bert Lezymet zijn Blaastaal: het zotste radioprogramma uit Vlaanderen maar dan live. In de depots worden flitsbezoeken georganiseerd.
Op locatie kun je verder genieten van onder anderen Jeroen Olyslaegers, Els Snick & Marc Reynebeau (De Groene Waterman), Frederik Willem Daem& Judith Dekker (Normo), Lucienne Stassaert (Baravin), Peter Holvoet-Hanssen (Rockoxhuis), Peter Verhelst (Stieglitz19), Maarten Inghels (LEF),Amina Belorf (Oxfam-Wereldwinkel) en David Troch (Reiscafé Via Via), Karel Vingerhoets (Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience),Peter Fengler, Dennis Tyfus & Vaast Colson (Pinkie Bowtie), Karol Czivic(Forbidden City), Theater Zuidpool en Theater De Nwe tijd.
Het festival wordt in het Letterenhuis afgesloten met een stevige portie Vlaams-literaire slam & rap door Seckou, Droge Piet(foto) en Sput.
Www.letterenhuis.be