Die andere bubbel uit het Oost-Vlaamse Zwijnaarde

Wie dacht dat schuimwijn enkel smaakt als het uit de Franse Champagnestreek komt heeft het hier grondig mis. Zonder chauvinistisch te zijn ben ik er rotsvast van overtuigd dat wij in onze eigen provincie interessante wijndomeinen kunnen ontdekken. Ik ging op bezoek op het wijndomein Vandersteene te Zwijnaarde waar ik een gemoedelijk interview mocht afnemen met het oog op de officiële opening van 2 augustus 2020.

De familie Vandersteene, gekend door hun bloemisterij Gemaflor breidde haar passie voor ambacht uit naar de productie van een eigen schuimwijn, gemaakt volgens de traditionele methode (méthode champenoise = tweede gisting op fles). Vijf jaar terug plantte bloemist Diederik Vandersteene en vader Geert hun allereerste wijnrank. Het grote wijnavontuur nam een start naast het dagelijkse leven als bloemist gespecialiseerd in de aanplant van hibiscus, siergras en ander plantgoed. Naast de reeds gelauwerde wijngaard van collega Lodewijk Waes aan de oevers van de Schelde hoopt de familie Vandersteene tevens de top te bereiken in de productie en verkoop van hun Belgische mousserende wijnen (verplichte vermelding op het etiket) brut blanc de noir, brut blanc de blanc en brut rosé. Het verbouwen van de wijngaard van ongeveer 5 ha. en het vinificatieproces dat ongeveer 8000 liter wijn oplevert werd niet zo maar op goed geluk genomen. Er werd voorafgaande scholing gevolgd voor wijnbouwer bij Syntra Oost-Vlaanderen. Nuttige wijnbouwinformatie en verdere kennis werd opgedaan als lid van de vzw. Wijnbouwers Oost en West-Vlaanderen (WOW). Voor de verfijning van hun product werd een oenoloog uit de Champagnestreek onder de arm genomen. Een belangrijke factor om weten is dat het wijndomein eigenhandig bewerkt en onderhouden wordt door de familie en de werknemers van de bloemisterij. Als het in de wijngaard té druk wordt, maakt men gebruik van vrienden en kennissen om een handje toe te steken. Onder de noemer van ‘workshop’ komt elke helpende hand aan zijn trekken zowel op het veld bij de druivenoogst als bij het vinificatieproces.

Met de grootste zorg en met het in acht nemen van de ecologische principes wordt er in de wijngaard gewerkt. Gebruik van pesticiden en andere schadelijke producten voor het milieu worden bewust afgezworen. In de moderne, hedendaagse cuverie viel de netheid en de hygiëne mij vooral op wat het eindproduct zeker te goede komt.

Bij het nuttigen van een glaasje rosé schuimwijn kon ik niet nalaten om nog enkele interviewvraagjes te stellen aan de welbespraakte wijnmakers Diederik en Geert.

Is wijnboer worden altijd al je droom geweest?

‘ Dit is gegroeid van thuis uit, door de jaren heen, natuurlijk met een blijvende interesse en liefde voor het wijngebeuren’.

Waarom koos je voor een wijndomein in Zwijnaarde?

‘ Ons werk ligt hier als bloemist, de ondergrond van zwarte aarde (zand en leem) is best geschikt om aan wijnbouw te doen. De geleidelijke opwarming van de aarde speelt stilaan in  ons voordeel. Klimatologisch zitten we goed en met de gepaste aanplant van ziekte bestendige druivensoorten zijn wij tot heel veel in staat in onze contreien. Wat volgt is dan aan de wijnmaker. Ik wil nog even meegeven dat het verbouwen van onze hibiscusplant vier jaar duurt alvorens de plant verkoopbaar is. Dit is vergelijkbaar met het aanleggen van een wijngaard. Na vier a vijf jaar krijg je resultaat en kan je met de verkoop van het eindproduct starten.’

Voor welke druivensoorten koos je?

‘Wij kozen voor de klassieke champagnedruiven, klonen van de cépages  pinot blanc, chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Ook de schimmelbestendige druif prior is naast deze champagnedruiven ook bij ons aangeplant.

Welke opbinding – snoeivorm wordt er gebruikt?

‘ De Cordon methode die erg geschikt is om machinaal te snoeien.’

Waarom ging de keuze naar het maken van een schuimwijn naar de méthode traditionnelle?

‘Voor de slaagzekerheid en artisanaal werken’.

Welke machines en apparatuur werden aangekocht?

‘Vele landbouwmachines gebruikt in de bloemisterij zijn ook geschikt in de wijngaard. De aangekochte snoeimachine en de benevelingsinstallatie waren noodzakelijke aankopen voor onze wijngaard zelf.

De toestellen nodig voor de vinificatie zoals o.a. de inox roestvrij stalen cuves, de verticale pers, het filtertoestel, de remueur, de gyropaletten werden binnen een tijdsspanne van vier jaar aangekocht. Enkel het degorgeren en het bottelen waren in aanbesteding.’

Hoelang worden de wijnen gerijpt?

‘Zeven maanden op de fles + de tweede gisting. Onze schuimwijnen ondergaan allen een malolactische gisting (proces in het maken van wijn waarbij appelzuren in melkzuur en koolstofdioxide worden omgezet).’

Geeft deze coronatijd geen hinder en problemen bij de opstart van uw wijnbedrijf?

Ieder bedrijf en zeker de wijnbouwsector lijdt onder deze crisis, zowel mentaal, economisch als maatschappelijk. Zeker wij als starter hebben af te rekenen met commercialisatie, public relation, verkoop en bedrijfsbezoeken. Denk maar aan de vele restaurants die voor ons potentiële klanten kunnen zijn. Laat ons hopen dat wij vlug van deze verschrikkelijke ziekte worden verlost. Wij houden er de moed in!’

Wat moet jullie schuimwijn kosten?

‘tussen de 15 en de 17 Euro’.

Brut BLANC DE NOIR (Oogstjaar 2018)

Brut BLANC DE BLANC ( Oogstjaar 2018)

Brut 1e OOGST (Oogstjaar 2017)

Brut Rosé (Oogstjaar 2018).

 

Tot slot van deze ontmoeting wilde de familie Vandersteene van mij weten wat ik dacht van de rosé schuimwijn die mij tijdens het gesprek was aangeboden. Voorzichtig maar zelfzeker beoordeelde ik dit product als volgt: Een rosé schuimwijn voornamelijk gemaakt uit de pinot noir druif met de kleur van roze rozenblaadjes, zeer zacht en in balans. Complex en intens zowel in geur als in smaak. Het kleine rode fruit (rode bessen) primeert. Stevige aanhoudende fijne bubbelvorming gaan gepaard met een mooie afdronk. Toppertje als aperitief op een zomers terras.

 

Conclusie: Place to go bij wijnbouwer Vandersteene in de Krekelstraat 32a te Zwijnaarde (telefoon: 09/221 95 95)

www.gemaflor.eu voor diegenen die van een fijne bubbel houden.

Georges De Smaele, wijnresencent.

Augustus 2020.