Het is een vreemde paradox: wanneer mensen met een ‘normale’ grootte op straat of elders dwergen of ‘kleine mensen’ ontmoeten, dan is het onmogelijk om hen over het hoofd te zien. Dwergen lopen in de kijker en trekken iedereens aandacht, of ze dat nu willen of niet. In ​Het grote verhaal van kleine mensen ​vertelt Bert Gevaert hun verhaal en hij put daarbij uit tal van bronnen: van oude schilderijen en beelden tot skeletten en gesprekken met hedendaagse dwergen.
‘Dit boek neemt je mee op een reis doorheen de eeuwen. De auteur laat je zien hoe dwergen deel uitmaakten van de samenleving. In bepaalde tijdperken behoorden ze tot het normale leven, werden ze gerespecteerd en werd er niet op hen neergekeken, zoals in het oude Egypte. Op andere momenten werden ze als curiosa behandeld.’ – uit het Voorwoord door Stijn Keuleers, Vlaams acteur met dwerggroei.
De fascinatie voor dwergen – of ze nu echt bestaan of in een sprookjeswereld leven – is niet het monopolie van onze tijd en onze cultuur alleen, maar bestaat al duizenden jaren en is ook duizenden kilometers van ons vandaan te vinden. De grens tussen fascinatie en spot is soms flinterdun maar wat vaststaat is dat honderden dwergen in de loop van de geschiedenis vereeuwigd werden door beitels, penselen of fototoestellen die telkens weer gehanteerd werden door mensen die groter waren dan henzelf. Het grote verhaal van kleine mensen ​belicht daarom ook tal van spraakmakende verhalen over de grootse dingen waartoe o.a.
deze kleine mensen doorheen de geschiedenis in staat zijn geweest:
Seneb, topambtenaar van de farao
Atlas, gladiator in het Colosseum
Turold, auteur van een ridderepos
Zuster Margaretha van Castello, toonbeeld van devotie
Jeffrey Hudson, kapitein van de Engelse cavalerie
Joseph Boruwłaski, graaf en graag geziene gast aan adellijke hoven
François de Cuvilliès, vader van de rococo
Benjamin Lay, voorvechter van de rechten van slaven
Jane Hill, zelfbewuste vrouw die Charles Dickens een lesje in fatsoen gaf
Henri de Toulouse-Lautrec, kunstenaar van de Moulin Rouge
Tom Thumb, wereldberoemde entertainer
Perla Ovitz, slachtoffer van Mengele en overlevende van de Holocaust
Peter Dinklage, alom gezien als de beste acteur van Game of Thrones
William Boeva, populair stand-up comedian in Vlaanderen en Nederland
Net als met zijn vorige boek Te Wapen: Europa’s vergeten krijgskunsten wil Bert Gevaert met ​Het grote verhaal van kleine mensen een ander licht werpen op een onbekend en verkeerd begrepen aspect van onze geschiedenis. Zoals de middeleeuwse krijgskunst veel meer was dan woest op elkaar inhakken en slaan, zo waren – en zijn – dwergen veel meer dan grappige of sprookjesachtige kleine mannetjes.
Bert Gevaert is classicus, stadsgids in Brugge en leerkracht klassieke talen. Ook beoefent hij al bijna tien jaar de vergeten krijgskunsten, die in Te wapen! uitgebreid besproken worden. Hij is instructeur bij de Brugse schermgilde de Hallebardiers en gaf in verschillende Europese landen seminaries en trainingen in het langzwaard en middeleeuws worstelen. In Het grote verhaal van kleine mensen laat Bert een van zijn andere passies aan bod komen, namelijk mentaliteitshistorisch onderzoek naar mensen met een handicap.
Hardcover; 188 pagina’s.

Auteur: Bert Gevaert
Titel: Het grote verhaal van kleine mensen
Uitgeverij: Davidsfonds
ISBN: 978 90 5908 863 4
Thema: geschiedenis; dwergen; cultuur
Prijs: € 29,99