Oek de Jong is bekend geworden door zijn romans. Maar wie is de romanschrijver zelf,  wat is zijn achtergrond, wie inspireren hem en wat is de ideeënwereld achter zijn romans? Het glanzend zwart van mosselen beantwoordt die vragen en is onmisbaar voor wie dieper wil doordringen in de wereld van deze veel gelezen en bekroonde romanschrijver.
 
Oek de Jong was nog student kunstgeschiedenis toen zijn romandebuut verscheen: Opwaaiende zomerjurken. Het bleek de roman van een generatie. De Jong koos voor het schrijverschap – compromisloos, met grote overgave en ontdekkingslust. Door te schrijven over schrijvers en schilders, dichters en denkers, zijn vriendschappen en zijn reizen creëerde hij een geheel eigen wereld.
 
Wat in romans als Hokwerda’s kind, Pier en oceaan en Zwarte schuur duizenden lezers aanspreekt: de beeldende kracht, de sensualiteit, het psychologisch inzicht en de aandacht voor details – diezelfde kwaliteiten vind je terug in Het glanzend zwart van mosselen met autobiografische essays uit alle periodes van zijn schrijverschap. Het is een oeuvre op zich, nog door weinigen ontdekt.
 
Voor deze monumentale uitgave nam Oek de Jong al zijn essays nogmaals onder handen. Hij voegde een aantal niet eerder gebundelde, cultuurkritische stukken toe en schreef een inleidend essay.

Www.vbkbelgie.be