Bij restaurant Under in Noorwegen dineer je 5 meter onder water.

Het eerste onderwater-restaurant van Europa opende vorig jaar zijn deuren aan de Zuidelijke kust van Noorwegen. Under is een samensmelting van prachtige architectuur en uit eten op het hoogste (of laagste?) niveau. 
Langs de rauwe kustlijn van Noorwegen vind je een grote betonnen constructie waar je haast niet naast kunt kijken. Het gebouw duikt van onder de grond en lijkt op een stenen walvis, omringd door lage, beboste heuveltjes.
De betonnen constructie dient als restaurant waarin de gasten met uitzicht op de zeebodem kunnen genieten van uniek diner. Het project heet Under en ligt 5m onder water. Verantwoordelijk voor de bouw van dit architecturaal wonder is het Noorse bedrijf Snøhetta. Naast het unieke uitzicht, kan je hier gewoonweg enorm lekker eten. De vraag is natuurlijk, durf jij mee onder de zee?

Contrasten, lokale gerechten en verse vis
Under is een restaurant van contrasten. Het betonnen gebouw wordt ingekleed met een bijzonder warm interieur. De architecten gaven het bewust natuurlijke zeetinten: groen, bruin en turquoise. “We willen mensen van over de hele wereld lokken naar deze plek. Dat is een van onze doelstellingen”, zegt Gaute Ubostad, een van de oprichters van dit uniek project.

Er is plaats voor ongeveer 100 gasten. De menukaart bestaat uit verschillende lokale gerechten met speciale aandacht voor verse producten. De vis en zeevruchten op je bord zijn belangrijke elementen van het restaurant. Je eet letterlijk en figuurlijk wat je buiten ziet. Maar daar stopt het niet bij: Under geeft je de kans om zeevogels en wilde schapen te proeven (die boven het restaurant leven).

Voor een volledig menu betaal je hier 227 euro (2.250 nok) zonder drank inbegrepen. Het uitzicht krijg je er gratis bij. 

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto’s: © Under Noorwegen / www.ambiance.be