Het jaarlijkse startsein van het grondwitloof wordt gegeven door de vzw Brussels Grondwitloof. Deze vzw vertegenwoordigt nog een 100-tal grondwitloofboeren. De voorzitter Frans Van Meldert lanceert een oproep naar nieuwe telers: “We hebben de teelt midden jaren 90 nog wat kunnen redden door de vzw Brussels Grondwitloof op te richten. Eind vorige eeuw werd het grondwitloof namelijk bedreigd door het goedkopere witloof van de hydrocultuur. In enkele jaren tijd ging het aantal grondwitloofbedrijven fel achteruit. Door het grondwitloof een erkend label te geven, hebben we de schade min of meer kunnen beperken. Maar nu treedt er een nieuw probleem op voor de sector. We vinden immers geen opvolging meer.” Een probleem dat zich ook voordoet bij andere traditionele teelten zoals de druiventeelt of bij de kwekers van het rood ras in West-Vlaanderen.
Mooie en lekkere tradities blijven onze steun nodig hebben!

Laat je inspireren door enkele verrassende grondwitloof recepten.

Waterkerssoep met inktvis, Vlaamse grijze garnaal en grondwitloof

Smelt de boter in een pan en voeg er de ajuin aan toe. Kruid stevig met peper en zout en laat gedurende 10 minuten zachtjes garen. Voeg er de aardappelblokjes, grondwitloof en de steeltjes van de waterkers aan toe en stoof verder gedurende 5 minuten. Giet er de fumet bij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de aardappelblokjes gaar zijn. Verwijder van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Pureer de soep, samen met de waterkersblaadjes, in een blender op hoge snelheid tot een zeer glad geheel. Voeg extra peper en zout toe indien nodig. Smelt een klontje boter in een pan en roerbak er het witloof voor de garnituur in. Kruid met peper en zout. Dep de blokjes inktvis goed droog en kruid met zout en peper. Verhit een beetje olie in een andere pan en bak er de blokjes inktvis in gedurende 45 seconden. 
Serveer onmiddellijk.  

Brabants grondwitloof/droge ringworst uit het Meetjesland/Postelse harde abdijkaas

Warm de oven op 220°C. Snijd het grondwitloof in reepjes van 3 cm. Bruin de boter en laat het grondwitloof mooi bruinen. Kruid met peper en zout en laat nog even stoven. Leg het deeg in een taartvorm, prik de bodem goed in, giet wat droge bonen of erwten op de bodem en bak 10 minuten voor. Verwijder de bonen. Snijd de droge worst in schijfjes, meng onder het gestoofde witloof.
Vul de taart met het gestoofde grondwitloof en verdeel de kaasblokjes over de taart. Bak nog 15 minuten en dien warm op.
Kan ook zonder droge worst voor de dagen zonder vlees.

Foto’s: www.streekproduct.be