Hogere prijzen. Meer sluitingsdagen. Geen massaal banenverlies. Een toename in witte loonmassa. En groteseke verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het eerste jaar witte kassa in de horecasector is allerminst onopgemerkt voorbijgegaan. Dat wijst een zopas uitgevoerde studieronde uit waarbij de belangrijkste federaties, betrokken overheden en instanties werden geconsulteerd. 2017 wordt een scharniermoment voor de sector. De AAPI-applicatiewerpt zich vandaag als gloednieuwe tool alvast op om de alom tegenwoordige digitale input te stroomlijnen richting een rendabele onderneming; dé ‘health check’ om het Belgische horecaleven extra gezond te krijgen.
Opvallende horecacijfers 2016
9/10 zaken voerden prijsverhogingen door en 1/3 voegt een extra sluitingsdag toe (Bron: Horeca Vlaanderen)
vorig jaar sloten 3,9% meer horecazaken dan in 2015 (Bron: Graydon) met opvallend grote regionale verschillen
in het tweede kwartaal van 2016 werken 130.208 mensen in de horeca = +3.149 in vergelijking tot 2015 (Bron: RSZ)
in België zijn tot nu toe 17.000 kassa’s geregistreerd: 11.900 in Vlaanderen waarmee bijna 98% van de Vlaamse horecazaken in regel is. Er wordt geschat dat er nog 1.400 een witte kassa moeten installeren
Met de lancering van AAPI brengt Tom De Pauw (CEO HR-dienstverlener Horecafocus Group) vandaag een softwareplatform op de markt dat de horecasector bij de huidige transformatie een helpende hand aanreikt. “De witte kassa katapultuurt ons naast de formele economie ook helemaal het digitale tijdperk in. Nu wordt de GKS teveel als controlemiddel bekeken. Zie het veel beter als een instrument dat u helpt in het ondernemen. Heeft u er al eens bij stilgestaan welke informatie zo’n kassa allemaal bevat? Hoeveel BTW of sociale bijdragen u moet betalen. Welke producten uw losers of winners zijn. Tot welke dagen of uren uw omzetten zo laag liggen dat u maar beter kunt sluiten. Koppel dit aan uw boekhouding en de horeca-uitbater heeft goud in handen.”