Het Achterhuis, veel beter bekend als Het Dagboek van Anne Frank. Eén verhaal waar zoveel rond verwerkt en gedaan is. Verschillende boeken werden hier over geschreven, meermaals in toneelstukken verwerkt en ook al verschillende keren in een filmprent gegoten.

Maar nu iets helemaal nieuw, Het Achterhuis wordt nu in een  graphic novel uitgegeven. Dit in een bewerking vanAri Folman en David Polonsky. Dit boek begint met de woorden van Anne “Jij zult de echte vriendin worden die ik nooit heb gehad” deze woorden had ze over een geschenk dat ze op dertiende verjaardag kreeg,  juni 1942, ze kreeg namelijk een prachtig dagboek als verjaardag geschenk. Anne vond dit een heel bijzonder geschenk. Zij noemde dit boek, haar beste vriendin, Kitty en koesterde haar dag en nacht.

 

“Lieve Kitty, ik zal, hoop ik, aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het aan niemand gekund heb. En ik hoop dat je een grote steun voor mij zult zijn.” Die steun werd het wel in de komende oorlogsjaren en zo werd Kitty het beroemdste boek ooit geschreven.

Deze uitgave verhaalt heel het dagboek van Anne Frank. Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken.
Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).

Het verhaal in deze uitgave gaat zelfs iets verder. Het begint met Anne op haar dertiende verjaardag wanneer ze haar dagboek krijgt. Dan een samenvatting over haar familie. De familie Frank komt naar Holland. Dan de oorlog periode, waar de familie interkt in een woonst met een achterhuis, waar verschillende kamers achter schuil gingen. Men kon daar alleen toegang krijgen  via een boekenkast die als inkomende draaideur toegang gaf naar het achterhuis. Daar ontstond dan het hele verhaal van Anne Frank en Peter, die ook met zijn familie verscholen zat in het achterhuis. Zo maak je intens de hele oorlogsperiode mee in de gedachten van Anne. Zij was altijd op zoek naar een middel om te worden zoals ze zo graag zou willen zijn en zoals ze zou kunnen zijn als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen.
Anne overleed enkele dagen na haar zuster eind februari, begin maart 1945 aan een tyfusepidemie door de slechte hygiënische omstandigheden in het concentratiekamp Bergen-Belsen bij Hannover. Beide lichamen van de meisjes liggen waarschijnlijk in één van de  massagraven van Bergen-Belsen. Het kamp werd op 12 april 1945 door de Britten bevrijd.
Vader Otto Frank was de enige overlevende van de familie Frank. Hij zette zich daarna wereldwijd in voor de publicatie van het dagboek van zijn dochter Anne. In 1963 stichtte hij het Anne Frank Fonds Basel (AFF) , het het was de enige organisatie die stichtte. Buddy Elias een neef van Anne Frank was de voorzitter tot zijn door in 2015. Het nalatenschap van Otto Frank wordt nog steeds verder gezet. Tot zijn overlijden op 19 augustus 1980 is Otto Frank in Birsfelden, Bij Basel blijven wonen. Daar zette hij zich vooral in door verspreiden van boodschappen van en over zijn dochters dagboek naar vele mensen toe over heel de wereld. Hij ligt samen met zijn tweede vrouw begraven in Birsfelden.
Als u in Amsterdam bent is het wel de moeite het Anne Frank museum te bezoeken, HET ACHTERHUIS.

Gebaseerd Op Het Boek Van: Anne Frank
Scenario: Ari Folman
Illustratie: David Polonksy

ISBN: 9789044632910

Prijs: 19,99

Uitgever: Prometheus