Wandelroute & tekenwedstrijd, t/m 1 november 2023, 10-17 uur, Kalmthout

Velen kennen Cyclamen als een klassieke kamerplant, maar dat het in feite toptuinplanten zijn, bewijst provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout sinds jaren. Vanaf de late nazomer bloeien de herfstcyclamen er met duizenden tegelijk in uitgestrekte, kleurrijke bloementapijten. En dat hebben we te danken aan Jelena De Belder-Kovačič, grondlegster en bezielster van het arboretum. Deze herfst eert het Arboretum haar 20 jaar na haar overlijden met een gepersonaliseerde boombank én een wandelroute die in het teken staat van haar favoriete knolgewas uit haar geboorteland Slovenië.

Bloementapijten
Plantenvrouw Jelena De Belder-Kovačič, grondlegster en bezieler van Arboretum Kalmthout, overleed in 2003 op 78-jarige leeftijd. Ze was – en is nog steeds – wereldwijd geliefd bij plantenliefhebbers én bij de bezoekers van Arboretum Kalmthout voor haar onuitputtelijke enthousiasme, haar grote botanische kennis en haar rol in het ontdekken en selecteren van nieuwe plantensoorten. Jelena was grote fan van Cyclamen, het knolgewas uit de bossen van haar thuisland Slovenië, en plantte er veel in de arboretumtuin. “Hoe meer cyclamen, hoe liever!”, vond ze.

En eens cyclamen zich goed voelen op een plek, vermeerderen ze ook gemakkelijk. Dat doen ze in Arboretum Kalmthout sinds begin jaren 1970. Onder een grote appelboom, onder een haagbeuk en onder grote beuken werden de eerste cyclamen geplant. Ondertussen vinden bezoekers ze doorheen het hele arboretum. Wie geen enkele van die prachtige cyclamentapijten wil missen, kan gewoon de wegwijzers volgen in de tuin.

Cyclamenfeest

In Arboretum Kalmthout kun je op dit moment genieten van een wandeling langs de herfstbloeiende Cyclamen hederifolium en de geurende Cyclamen purpurascens. De wandelroute leidt de bezoekers langs de mooiste plekken in de arboretumtuin, vaak in de schaduw onder oude bomen, en langs de installaties en de vitrines in de Oude loods en de Gloriëtte, het witte tuinprieel. Want de schoonheid van cyclamen betovert niet alleen in de tuin, ze inspireerde doorheen de jaren ook kunstenaars en ambachtslui, voornamelijk in de periode van de art nouveau. Antieke voorwerpen, oude prints uit boeken, vazen en andere objecten met een cyclamenmotief kruisen het pad in deze buitententoonstelling.

Jelena en de cyclamen

Bezoekers kunnen sinds kort een pauze nemen op de nieuwe, ronde boombank die aan Jelena De Belder gewijd is. “We kozen zes typerende tuincitaten uit de boeken die Jelena schreef, en bevestigden ze op de rugleuningen van de bank. Vanuit deze plek heb je 360 graden zicht op de bloeiende cyclamen die hier in de borders onder oude bomen groeien. En ook onder de bank plantten onze tuiniers uiteraard cyclamen, zodat bezoekers er volop van kunnen genieten”, vertelt Abraham Rammeloo, conservator-directeur van Arboretum Kalmthout.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Jelena De Belder overleden is, volgend jaar is het precies 70 jaar geleden dat ze in Kalmthout arriveerde en in 2025 is het exact 100 jaar geleden dat ze geboren is. Redenen genoeg voor Arboretum Kalmthout om haar grondlegster de komende jaren onder de aandacht te brengen. Dit jaar dus met haar lievelingsbloemetjes, de tuincyclamen.µ

Cyclamen Challenge

Wie na het zien van al die duizenden bloeiende cyclamen met hun prachtige bladeren er niet genoeg van krijgt, wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de Cyclamen Challenge, een tekenwedstrijd voor jong en oud. Deelnemers sturen voor 5 november hun mooiste tekening waarop cyclamen afgebeeld staan op. Er is een aparte categorie voor kindertekeningen. Een jury kiest de mooiste en meest originele inzendingen eruit, die dan in de herfst van 2024 een plaatsje zullen krijgen in een tentoonstelling in Arboretum Kalmthout.

Alle info om deel te nemen, vind je op www.arboretumkalmthout.be/kalender > Cyclamen Challenge 2023

Cyclamen te koop in het plantencentrum

Wil je zelf een cyclamenbloementapijt in je tuin, dan is de herfst het perfecte moment om een aantal knolletjes uit te planten. In het plantencentrum van Arboretum Kalmthout zijn ze nu volop te krijgen, per stuk of per bak, in verschillende tinten en bladvormen.

Het plantencentrum is vrij toegankelijk en net zoals het arboretum elke dag open van 10 tot 17 uur. Opgelet: op zondag 1 oktober 2023 gelden er andere toegangstarieven wegens de Plantendag najaar, een niet te missen evenement voor plantenliefhebbers met zo’n 50 professionele kwekers en verzamelaars uit binnen- en buitenland. Info & tickets via www.arboretumkalmthout.be

Foto: Copyright: Arboretum Kalmthout