Hart Boven Hard Cinema, nodigt dit seizoen 4 geëngageerde documentairemakers uit. Nummer twee in deze reeks is: ‘Whose peace will it be’ van Luc Pien.

In welke mate en hoe is het Westen verantwoordelijk voor de puinhoop in de regio? Deze documentaire toont geen wreedheden – het geweld is genoegzaam bekend. De makers laten mensen voor zichzelf spreken, in hun ware kleuren. Fictie ontmoet de werkelijkheid in de poëzie van het beeld en in respect voor de mensheid.
Filmmaker Luc Pien verzamelde getuigenissen van academici, kunstenaars en denkers uit Irak en de Arabische wereld over verleden, heden en toekomst van het Midden-Oosten. Academici in de diaspora mijmeren over de behoefte aan vrijheid, onderwijs, en menselijkheid voor de Arabische wereld. Vluchtelingen uit Irak praten over de wreedheden waaraan zij werden en worden blootgesteld. Westerse filosofen en specialisten onderzoeken waarom de kennis van en het respect voor andere culturen en mensen soms vlakaf verdwenen lijken. Ambtenaren van de Verenigde Naties blikken terug op hun interventies in de afgelopen decennia.
Welke politieke acties zou de VN moeten ondernemen? Is het denkbaar dat zogenaamd verlichte landen een echte dialoog opstarten, met respect voor alle betrokkenen? Over welke middelen beschikken wij om de menselijke en culturele rijkdom van de Arabische wereld te herstellen? Hoe stellen we mensen in staat hun lot opnieuw in eigen handen te nemen? Wat moet er gebeuren opdat Irak, en de hele regio, weer veilig en leefbaar zouden worden? Is hoop terug mogelijk? En aan wie zal de vrede toebehoren, als die ooit terugkomt?
Praktisch:
Inleiding door Luc Pien
Donderdag 19 januari 2017, 20u
Sphinx cinema, sint-michielshelling 3, 9000 Gent
www.vrede.be.