Peter Van Wellen, sportleerkracht aan het Mater Salvatorisinstituut in Kapellen, heeft dinsdag zijn eigen lichaamsgewicht in bananen ontvangen van havenschepen Marc Van Peel. Van Wellen is de winnaar van de Haven & Goed-wedstrijd, waarmee je je eigen lichaamsgewicht in bananen kon winnen op voorwaarde dat je op een originele manier motiveerde waarom je de ideale winnaar zou zijn. Er kwamen heel wat reacties binnen, maar Peter Van Wellen stak er met zijn inzending bovenuit: “Als leraar lichamelijke opvoeding ben ik heel erg bezig met beweging en gezonde voeding. Ik probeer mijn leerlingen, maar ook mijn collega’s, te stimuleren om zo gezond mogelijk te leven. Eén banaan bevat 80 voedingssupplementen en is dan ook een vast onderdeel van mijn dagelijkse menu”, aldus Van Wellen.
Antwerpen, bananenhaven
De bananen die Peter in de supermarkt of bij de fruitboer koopt, komen meestal van plantages in West-Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika. Na de oogsttijd verdwijnen de nog groene bananen in koelcontainers, waarna ze het schip opgaan. Na een tocht van nog geen twee weken, worden ze op de kade gezet in de Antwerpse haven. Daar gaan de paletten en dozen pijlsnel gekoelde magazijnen in, waar de bananen onder meer een kwaliteitscontrole ondergaan. Van daaruit gaat het na enkele dagen richting rijperij, waarna de laatste etappe, diegene naar de supermarkt, op het programma staat. Een indrukwekkende keten, waar Antwerpen de grootste bananenloshaven ter wereld een ijzersterke rol in speelt. In de havenkrant Haven & Goed kon je er in april alles over lezen. En dat deed ook Peter Van Wellen.
Gezonde voeding
“Ik lees steeds elke letter van Haven & Goed. Zo was ik op de hoogte van de wedstrijd waarmee je bananen kon winnen. En niet zomaar één kilo, maar je eigen gewicht aan bananen”, doet Van Wellen zijn verhaal. “Ik eet zelf twee tot drie bananen per dag, maar de 75 kg die ik vandaag win, zullen verdeeld worden onder de meer dan 600 leerlingen en collega’s van mijn school die ik dagelijks motiveer om zo gezond mogelijk te leven. Zo probeer ik, met de slogan ‘Steek een banaan in je mond en je sigaret in de grond’, de sigaret bij zoveel mogelijk collega’s en leerlingen te bannen”, besluit Van Wellen zijn verhaal. Dat Peter iets met bananen zou hebben, stond allicht al vroeg in de sterren geschreven. Toen hij zestien jaar was, deed hij vakantiewerk bij de Fruitwerf in de Antwerpse haven, waar hij bananenboten hielp lossen…
“Wie een banaan eet in Parijs, Barcelona of hier in deze school in Kapellen kan er vrij zeker van zijn dat de bananen langs de haven van Antwerpen zijn gegaan. Wekelijks ontvangt de grootste lader en losser van fruit in onze haven 23 miljoen kilo bananen die nadien heel Europa rondgaan. We zijn tevreden dat het kromme goud werk geeft aan vele mensen, maar bovenal zijn we blij dat de haven een belangrijke rol kan spelen in de dagelijkse lading vitaminen, voor Europeanen, Antwerpenaren en voor Peter Van Wellen”, voegt havenschepen Marc Van Peel toe.
De bananen die vandaag werden uitgedeeld in Mater Salvatoris, werden geschonken door Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver, een van de grootste fruitimporteurs. Het Havenbedrijf wenst Greenyard daar uitdrukkelijk voor te bedanken.
Foto’s: copyright Havenbdrijf Antwerpen