Hopen maar op een zonnige zomer… Daar hoort genieten bij, en lekker eten staat dan hoog op het lijstje van de prioriteiten. Wellicht heb je op warme dagen minder zin in uitgebreid koken, maar dat hoeft ook niet. Deze tips kunnen je helpen om eenvoudig te koken in de zomer.

Goed plannen
Salades, sandwiches en andere kant-en-klare maaltijden zijn een groot succes als de zomeractiviteiten de planning van de maaltijden in de weg staan.
Van het bereiden van warme maaltijden in de ochtend tot het profiteren van kleine apparaten, hier is wat je moet weten over hoe u de zomer koken minder omslachtig te maken.
Plan vooruit. Doe het voorbereidende werk tijdens de koelere delen van de dag. Als een recept rijst, noedels of hardgekookte eieren vereist, zet dan ‘s ochtends vroeg je fornuis of oven aan. Op weg naar het strand? Schil en snijd groenten, maak koude sandwiches of maak een groene salade voordat je op pad gaat.

Hou het simpel
Sommige van de beste zomerrecepten vereisen niet meer dan kokend water. Het ideale zomergerecht bevat veel groenten en volle granen, terwijl je ook zo min mogelijk tijd in de keuken kwijt bent. Wil je toch een warme maaltijd? Kies een snel recept dat zo weinig mogelijk warmte nodig heeft. Een groentesaté is in vijf minuten of minder klaar.

Ga naar buiten
Zomeractiviteiten kunnen je urenlang uit de keuken houden. Dus in plaats van de kinderen (en jezelf) binnen op te sluiten terwijl je het eten bereidt, kan je beter buiten aan de slag gaan – en eventueel de (klein)kinderen erbij betrekken. Aardappelen schillen, groenten wassen, schillen en hakken: het kan een leuke gezamenlijke activiteit zijn. Je kan zelfs kippen, braadstukken of stoofpotten bakken in een draagbare braadpan buiten op de veranda.

Maak gebruik van kleine apparaten
Of je nu kiest voor een  oventje, broodrooster, slow cooker, rijstkoker of snelkookpan, met kleinere apparaten kan je voedsel grondig koken zonder de hele keuken op te warmen. Broodroosters worden heet en koelen snel af, in tegenstelling tot gewone ovens. Slow cookers doen hun werk terwijl je buiten aan het spelen bent. En met een snelkookpan of rijstkoker kan je gemakkelijk rijst en groenten koken zonder het fornuis te gebruiken.

Maak soep
Soepen zijn vooral bekend om de winterse kilte op te vangen, maar koude soepen kunnen je ook afkoelen tijdens de hondsdagen van de zomer. Probeer eens een klassieke tomatengazpacho, een gekoelde komkommersoep of een van de vele andere soorten gazpacho met meloen of fruit in aanvulling op wat groenten. Soms moet je voor deze recepten de groenten eerst zacht maken, wat een beetje koken vereist, maar dat is iets wat je in de magnetron kunt doen.

Gebruik de buitengrill of barbecue
Nog steeds vastbesloten om van een warme maaltijd te genieten? Steek de grill of barbecue aan, maar beperk je niet tot vlees.
Koken zonder hitte
Wie zegt dat koken met hitte gepaard moet gaan? Laat de oven uit en stap weg van het fornuis. We zijn omringd door een overvloed aan seizoensgebonden producten, dus doe er je voordeel mee. Bezoek je plaatselijke boerenmarkt of kweek je eigen groenten in een tuin. Maak veel salades, gekoelde soepen en verse, rauwe gerechten.

Desserts zonder bakken
Salades, soepen en voorgerechten kunnen zonder warmte worden bereid, laten we hetzelfde doen voor onze desserts. Je kunt koekjes, taarten en verrukkelijke traktaties maken zonder ooit in de buurt van de oven te komen.
Maak je gebruikelijke gerechten lichter
 Ook al vind je het niet erg om in de zomer te koken, je hebt nu wellicht minder zin in zware maaltijden. Maak lichtere versies van je gebruikelijke gerechten. Voeg veel groenten toe aan je pasta of rijstgerechten, zodat je minder zetmeel gebruikt en toch een bevredigende maar lichtere maaltijd hebt. Maak het zetmeel nog lichter door dunnere versies van pasta te gebruiken, zoals engelenhaar.
Je kunt de zetmelen ook helemaal overslaan. Maak rijst van bloemkool en noedels van in reepjes gesneden courgette. 
In plaats van veel brood te gebruiken, maak je sandwiches met een open gezicht, hoog opgestapeld met knapperige, verse groenten zoals sla, paprika, uien en spruitjes.

Hou het simpel
Er zijn tal van strategieën die het koken in de zomer gemakkelijker maken. Als je boodschappen doet, koop dan wat gemak door bij de saladebar langs te gaan voor reeds gekookte tofu, voorgesneden producten en wat je verder nog lekker vindt.
Doe je voorbereiding
Ga aan de slag zodra je thuis bent. Schil, snijd, snijd in blokjes en bewaar de ingrediënten in de koelkast in bewaarzakken of -bakjes. Als het tijd is om te koken, is de helft van het werk al gedaan. Op die manier zal je ook sneller geneigd zijn gezonde groenten en fruit te eten als ze al klaar zijn om te eten.

Bereid dubbele porties
Als je toch besluit om de keuken in te duiken en te koken, maak dan dubbele of zelfs driedubbele porties zodat je één keer kookt maar de hele week eten hebt. Verdubbel je recept voor marinades, neem de helft van wat je marineert en vries die partij in voor een later tijdstip.
Zo hoef je alleen maar te ontdooien en te koken. Als je de oven aanzet om tofu of vlees u te bakken, bak dan twee of drie stukken tegelijk. Bewaar alles wat je vandaag niet eet in een bewaarbakje in de koelkast. Dan heb je altijd perfect gekruide, perfect gebakken tofu of vlees, klaar om opnieuw op te warmen of om zo in salades te verwerken.
Doe hetzelfde met geroosterde groenten. Maak optimaal gebruik van die grote pot kokend water door er snel groenten in te koken in de laatste paar minuten dat de pasta kookt.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be