Op het ZythosBierFestival 2019 werd het boek ‘De Educatieve Bierjagers’ van Freddy ‘Wacho’ Debels (73) voorgesteld.
‘De educatieve bierjagers’ is een verwijzing naar het feit dat iedereen in het boek ook een ‘beerhunter’ is. Wacho zocht en vond, na een stevige selectie, een vijftigtal mensen uit de bierwereld die een verhaal waard waren.

“De content zou een zoektocht worden naar personen, die door hun activiteiten de Belgische biercultuur, door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed, verder laten leven en opwaarderen. Zo erkent dit boek het respect voor de inzet van talrijke ‘bierliefhebbers’ die nauwelijks ‘in the picture’ komen, maar die de brouwers en hun bieren met enthousiasme en competentie in de schijnwerpers stellen. Zij wensen alle bierliefhebbers een educatieve informatie mee te geven met gastoptredens, tentoonstellingen, bierblogs, websites, nieuwsbrieven of andere bierige mogelijkheden” aldus Wacho.

Na een crowdfunding kreeg hij uiteindelijk het boek met een vijftigtal portretten van bierkenners, een voorwoord van zowel Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz als Zythos-voorzitter Freddy Van Daele op de markt.

Een van de uitgelichte personen in het boek is Hallenaar Johan “Wanne” Madalijns.
Als jarenlange bierliefhebber, medeoprichter van de bierproeversvereniging De Lambikstoempers vzw, afgestudeerd als Technicus in de Fermentatietechnieken – Bier aan het CVO-Elishout in Anderlecht, amateurbrouwer, Ere-lid van de Geuzen van Oud Beersel, redactielid van met magazine De Zytholoog, lid van de Raad van Bestuur van HORAL (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren), medeoprichter van het bierplatform Beertourism.com, voorproever/jurylid bij verschillende brouwwedstrijden, lid van de Raad van Beheer van de vzw Brussels beer Capital, DuvelTripelHop-ambassadeur,… en als kers op de taart Ere-Ridder in het Ridderschap van de Roerstok der Belgische Brouwers verdiende Wanne uiteraard een plaats in dit naslagwerk, aldus Wacho.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer en kan nog steeds besteld worden via overschrijving van 30 euro per boek bij Belfius op naam van Debels Freddy Crowdfunding – IBAN: BE68 0636 5144 2234 met vermelding naam, adres, gsm en aantal boeken. Graag laten weten via wacho@skynet.be en/of SMS 0470/50.58.06 hoe te ontvangen.