Tijdens de eindejaarsperiode valt steevast een piek waar te nemen in bepaalde criminaliteitsfenomenen. Mensen met slechte bedoelingen profiteren van de vroeg invallende duisternis om hun slag te slaan in winkels en in woningen. Om het stijgend aantal woninginbraken, (gewapende) overvallen en diefstallen in deze periode terug te dringen, organiseerde Politie Antwerpen de voorbije weken dagelijks Hades-acties.

Tijdens de Hades-acties voeren ploegen van de mobiele eenheid, ondersteund door onder meer de wijkwerking, de verkeerspolitie en het Orida-fietsteam, extra controles uit. Er is verhoogde aandacht voor verdachte voertuigen en personen die gelinkt kunnen worden aan rondtrekkende daderbendes. In inbraakgevoelige buurten wordt bijkomend gepatrouilleerd om de zichtbaarheid van de politie te vergroten. Ook op de winkelassen voorziet de politie extra manschappen om het aantal diefstallen tijdens de kerstvakantie terug te dringen.
De Hades-acties omvatten het hele grondgebied van Antwerpen. Er worden tijdens de acties ook controleposten ingericht op strategische locaties. De helikopter van de federale politie levert op sommige avonden bijstand vanuit de lucht aan de ploegen op het terrein.
Voorlopige resultaten
De Hades-acties gingen van start op 15 december en lopen nog door tot zondag 6 januari. De voorbije weken werden meer dan 2 650 personen en 2 000 voertuigen gecontroleerd. Tijdens de controles werden 37 geseinde personen aangetroffen en er werden onder meer 26 voertuigen, 10 000 euro cash en 3 verboden wapens in beslag genomen. Door de inzet van extra ploegen wordt ook de reguliere werking van de politie in de eindejaarsperiode versterkt.

Foto & video: Politie Antwerpen