Tijdens de viering van haar tiende verjaardag in de Sint-Andrieswijk maakte jeugdorganisatieHabbekrats haar plannen bekend voor een groen speeldak op de locatie in de Prekersstraat. Het huidige ontwerp gaat uit van een groene oase voor kinderen en jongeren uit de buurt met een weelderige tuin, een groene overkapping, een klimboom en een telescoop om naar de sterren te kijken, een boomhut en een waterelement.
Tien jaar geleden startte Habbekrats het jeugdcentrum ‘ForTeens’ in een voormalige stoomwasserij in de Antwerpse Prekersstraat. De jeugdorganisatie zet in op de leefbaarheid voor jongeren in de stad. Om haar werking naar een hoger niveau te tillen, wil Habbekrats een groen speeldak inrichten op de locatie in het centrum van de stad.

Woensdag onthulde ze de ambitieuze plannen daarvoor in aanwezigheid van schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud en Christian van Thillo, voorzitter van vzw Kindergeluk. Habbekrats wil van het momenteel ongebruikte dak een plek maken waar kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn, zich kunnen terugtrekken en samen kunnen vertoeven in een groene oase. In het ontwerpvoorstel krijgt het modernistische gebouw van voormalig stadsbouwmeester Emiel van Averbeke twee toegankelijke lagen: een weelderige tuin en een groene overkapping. Centraal in de tuin voorziet het ontwerp in een semi-overdekte zone om te relaxen, leren, spelen. Alles wordt omgeven door een dichte, rijke en uitbundige begroeiing. Dit groen is zowel esthetisch als functioneel, het dient namelijk als buffer tussen het beloopbare pad, het plein en de dakrand. Enkele ladders maar ook een klimboom nodigen jongeren uit om te ontdekken en met een telescoop naar de sterren te kijken, een boomhut te bewonen of te spelen met een waterelement; kortom om zich thuis te voelen in het hartje van de stad. Ten slotte zou een lichte modulaire luifelstructuur beschutting bieden tegen regen alsook tegen de steeds warmere zomers. Het concept past in het Sint-Andrieskwartier als ‘klimaatrobuuste wijk’.

De stad investeert jaarlijks 282.000 euro In Habbekrats ForTeens. Voor het groendak-project werd 50.000 euro extra toegekend.

Tien jaar Habbekrats in Sint-Andries
Habbekrats vzw is een jeugdorganisatie die zich overal in het land inzet voor kinderen en jongeren van 8 tot 21 jaar. De grootste Habbekratswerking bevindt zich in het Sint-Andrieskwartier in Antwerpen waar de organisatie tien jaar geleden ‘ForTeens’ oprichtte in de Prekersstraat.

Het huidige gebouw is bekend om zijn Heldenplein: een grote overdekte speelplaats, compleet met klimmuren, skaterampen en een hoogteparcours. Een verdieping lager kunnen de jongeren terecht in de boksring met fitness of in de futuristische cyberroom. Verder is er op de eerste verdieping het ‘Foodprint’ jongerenrestaurant en op de tweede verdieping de Studio, waar kunst, cultuur en vormingen centraal staan. Dagelijks bezoeken kinderen en jongeren het jeugdcentrum om er elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan een uitdagend aanbod. Maar de jeugdwerkers van Habbekrats Antwerpen trekken ook naar de omliggende pleintjes om vindplaatsgericht met kinderen en jongeren te kunnen werken. “Een duurzame werking zoals die van Habbekrats vertrekt vanuit een kwalitatieve uitvalsbasis. Een vereiste waar het gebouw van Habbekrats in het hart van Antwerpen volledig aan voldoet. Het is een sterke werking, gedragen door alle jongeren, met als kernwaarden: ontmoeten, verwonderen en verbinden. De basishouding van elke jongere is respect. Maar de werking van Habbekrats stopt niet aan de muren van ‘ForTeens’. Habbekrats doet in Antwerpen ook actief aan pleinwerk om zo hetmaatschappelijke weefsel te versterken. De lokale werking in Sint-Andries blijft groeien. Steeds meer jongeren sluiten zich aan en het bereik is op een kleine vijf jaar tijd verdubbeld”, vertelde schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud.
Woensdag vierde Habbekrats zijn tiende verjaardag in de wijk met een feest voor kinderen en jongeren. Vanaf 14 uur stonden er sport en spel en ateliers voor kinderen en jongeren op het programma. Na een officieel moment om 15 uur waar schepen voor jeugd Nabilla Ait Daoud, samen met Christian Van Thillo, voorzitter van Kindergeluk, een toelichting gaf over het belang van de jeugdwerking voor de stad, werden de plannen van het nieuwe droomproject op het dak onthuld. Om 16 uur modereerde Evi Hanssen een geanimeerd gesprek door jongeren en voor iedereen over ‘jong zijn’.  De dag werd afgesloten met een walking dinner.

Foto’s: Bart Favoreel