In 2018 start de grondige restauratie van het Antwerpse stadhuis. Momenteel vinden er voorbereidende ontmantelingswerken plaats. Voor materialen die niet meer zullen gebruikt worden in het gerenoveerde stadhuis, gaat de stad Antwerpen op zoek naar nieuwe eigenaars. Hiervoor werkt ze samen met Rotor Deconstruction. Iedereen krijgt dus de kans een stukje van het Antwerpse stadhuis in huis te halen, van spots over vloertegels tot smeedijzeren balustrades en antieke kasten, maar ook bijvoorbeeld sanitaire uitrustingen. Blikvangers zijn historische binnendeuren, een glazen deur met Antwerpse handjes en de lantarens uit de inkomhal.
In het kader van de restauratiewerken aan het stadhuis verhuisden de politieke kabinetten in juli 2017 naar de Hofstraat. Alle meubels, lusters en losse schilderijen die in 2020 opnieuw een plaats krijgen in het stadhuis, zijn overgebracht naar een andere locatie. Voor materialen die niet meer bruikbaar zijn in het historische gebouw gaat de stad op zoek naar een nieuwe bestemming. Daarvoor werkt ze samen met Rotor Deconstruction. Deze samenwerking, die het hergebruik van bouwmaterialen en decoratieve items van dit grote erfgoedproject behartigt, is nieuw en uniek.
Diverse spots en lampen, vloertegels, smeedijzeren balustrades, antieke kasten en sanitaire uitrustingen uit het stadhuis worden te koop aangeboden. Ook enkele opvallende items zijn beschikbaar. Meerdere historische binnendeuren, de glazen deur met Antwerpse handjes en de kleine lusters uit de centrale hal van het stadhuis kunnen binnenkort van eigenaar wisselen.
De ontmanteling gebeurde stapsgewijs. Eerst werd een inventaris van interessante recuperatiematerialen opgemaakt. Deze werd zorgvuldig afgestemd met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de dienst Monumentenzorg van de stad. Vervolgens vond de demontage en het transport naar de opslagruimte plaats. Vanaf vandaag, 8 september 2017, staat een eerste deel van de items tekoop via de website en de showroom van Rotor Deconstruction. Zowel bedrijven als particulieren kunnen via deze weg een stukje stadhuis in huis halen. Maarten Gielen van Rotor Deconstruction: “Met deze operatie worden niet alleen een hele hoop mooie materialen gered, de stad Antwerpen toont zich ook als koploper van de circulaire economie. Wij hopen dat dit voorbeeld vele andere bouwheren en architecten kan inspireren. Want eigenlijk zou hergebruik van bouwmaterialen de meest normale zaak van de wereld moeten zijn.”
Wie interesse heeft, kan terecht op de website https://rotordc.com of in de showroom op het adres Previnairestraat 58, 1070 Anderlecht.
Rotor Deconstruction
In 2014 lanceerde ontwerp- en onderzoeksbureau Rotor een eigen activiteit als ontmantelingsbedrijf en verkoper van gerecupereerde materialen: Rotor Deconstruction. Deze organisatie is actief is in het ontmantelen, verpakken, opslaan, opknappen en verkopen van tweedehandsbouwmaterialen en -interieurelementen uit vooral naoorlogse kantoorpanden en openbare gebouwen. Rotor Deconstruction werkt momenteel vooral in Brussel, maar is sinds het najaar 2015 ook in Parijs actief en nu ook in Antwerpen.
Foto’s: Rotor Deconstruction