Legde jij je de afgelopen twee maanden neer bij je coronacoupe, liet je je haar knippen door iemand uit je bubbel, of toch door een professional? De Grote Coronastudie kijkt deze week naar je kapsel, maar gaat ook dieper in op het thema vaccinatie.

Het is natuurlijk niet meteen een reden om een feestje te bouwen, maar op dinsdag 9 februari is de Grote Coronastudie aan haar dertigste editie toe. De enquête is een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het FWO. De grootste coronagerelateerde bevraging van het land boette nog niet aan relevantie in: alle twee weken nemen minstens 20 000 mensen deel aan de enquête.

Haar laten groeien?
Aan grote versoepelingen zijn we nog niet toe, maar de beslissing van het Overlegcomité om de kappers te laten heropenen op 13 februari, zorgde alvast voor gemengde gevoelens: een grote opluchting voor de ene, een overbodige versoepeling voor de andere. De wetenschappers achter de Grote Coronastudie schotelen u graag enkele vragen voor over uw kapsel. Wat heeft u de voorbije twee maanden met uw haar gedaan: laten groeien, zelf geknipt, laten knippen door iemand in uw bubbel of toch tegen de regels in door een professional? En belangrijk: hebt u al een afspraak vastliggen voor een van de volgende weken, of kijkt u nog even de kat uit de boom?

Ook het thema vaccinatie wordt opnieuw aangesneden, met enkele nieuwe vragen. Zo kunnen de deelnemers aanduiden met welk vaccin ze zich zouden laten inenten, waarom ze zich zouden laten vaccineren en wordt er ook gevraagd of de respondent zelf reeds gevaccineerd is en of hij/zij iemand kent die al een prikje kreeg.

De klassiekers, ook voor het beleid
De klassieke vragen geven belangrijke evoluties aan die continu meegenomen worden in de vorming van beleidsadviezen. Zo zijn er de vragen rond mentaal welzijn, rond thuiswerk en rond hoe er op de werkvloer wordt omgegaan met de coronacrisis. Studenten kunnen meegeven op welke manier ze de voorbije vrije lesweek hebben doorgebracht. Kinderen, die nu tijdelijk maar één hobby mogen uitoefenen, krijgen de vraag voor welke vrijetijdsbesteding ze uiteindelijk gekozen hebben.

De Grote Coronastudie kan op dinsdag 9 februari opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tussen 10 en 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto: www.uantwerpen.be