De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa. Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes zorgen niet alleen voor een spectaculair zicht, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin.
 
Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 12,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje. De Hamamelis collectie omvat zo’n 180 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn! Op zondag kunnen bezoekers zonder reserveren elk uur aansluiten voor een geleide wandeling met een gids. De eerste groep vertrekt om 11 uur, de laatste om 16 uur.

Wintermannen-Wintervrouwen

In de toverhazelaarcollectie zijn er naast de wilde soorten, zeer veel cultuurvariëteiten terug te vinden. Deze cultivars hebben uiteenlopende namen, vaak vernoemd naar personen: een gerenommeerde botanicus uit de negentiende eeuw, een kindje, een wereldvermaarde rockster… Achter de toverhazelaars schuilt een bont gezelschap. Arboretum Kalmthout stelt haar bezoekers voor aan deze Wintermannen en Wintervrouwen. In de arboretumtuin vertellen infopanelen bij de planten het verhaal achter hun naam. De herkomst van de naamgeving werd rechtstreeks bij de naamgevers of bij hun nabestaanden en familieleden opgevraagd. Het resultaat van deze intrigerende speurtocht is nu voor het eerst uitgebreid voorgesteld aan het publiek.

De buitententoonstelling ‘Wintermannen-Wintervrouwen’ loopt tijdens de Hamamelisfeesten, elke dag tot 29 februari van 10 tot 17 uur in de arboretumtuin.

Wanneer: 6 januari tot en met 29 februari 2020 van 10 tot 17 uur

Waar: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Deelnameprijs
€ 7 maandag t/m zaterdag –  € 8,5 zondag en tijdens het sneeuwklokjesweekend
jaarkaarthouders en kinderen -12 jaar gratis
museumpas gratis (€ 1,5 op zondag en tijdens sneeuwklokjesweekend)
Website
www.arboretumkalmthout.be – www.hamamelis.be

Social media
www.facebook.com/arboretumkalmthout
https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout #hamamelis

Meer info: Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

Foto: Wereldwijd beheert Arboretum Kalmthout het stamboek van de Hamamelis cultivarnamen. Alle nieuwe variëteiten worden hierin voor het eerst genoteerd. Copyright: Arboretum Kalmthout