Heb je ook recepten van je grootmoeder die je nog altijd klaarmaakt? De keuken van oma zaliger was helemaal niet zo ongezond, blijkt uit een studie van PronoKal. Het onderzoek toont aan dat de jongere generatie van de ouderen op het vlak van eetgewoontes nog heel wat kan leren.

Grootmoeder(s keuken) is zo ongezond nog niet
Een onderzoek PronoKal bij 1.000 Belgen onthult: ouderen hebben gezondere eetgewoonten en kwamen tijdens corona minder bij dan de jongere generatie. Wie grootmoeders keuken spontaan linkt aan te veel boter en zout, massa’s vlees, aardappelen en vettige saus, die vergist zich. Uit onderzoek bij 1.000 Belgen blijkt dat de jongere generatie, op het vlak van gezonde eetgewoonten, best wat te leren heeft van de oudere garde.

Het onderzoek
Het online onderzoek  werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van PronoKal Group tussen 23 mei en 27 mei 2022 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

65-plusssrs hielden tijdens corona gewicht op peil
Ook blijkt dat bijna 2 op 3 van de 55-plussers zijn of haar gewicht stabiel kon houden tijdens de coronacrisis. Bij de -34-jarigen waren dat er slechts 2 op 5.
Dat is mogelijk te wijten aan meer regelmaat en gezondere eetgewoonten. Het onderzoekt toont aan dat 85% van de 55-plussers op regelmatige tijdstippen eet (vs 61% bij -34 jarigen), dat 30% van hen dagelijks 2 tot 3 stukken fruit eet (vs 10% bij -34-jarigen) en dat bijna 4 op 5 medioren dagelijks ontbijt terwijl dat bij -34-jarigen slechts 1 op 3 is (79% bij 55-plussers versus 38% bij -34-jarigen). 55-plussers zijn ook een pak regelmatiger in het eten van groeten en het nuttigen van hun lunch. Deze goede (eet)gewoonten dragen volgens Dokter Lenders bij aan een gezondere levensstijl.

Ook regelmaat in slaap nodig
Niet alleen regelmaat in voeding, maar ook regelmaat in slaap is cruciaal. Slechts 5% van de -34 jarigen voelt zich 7 dagen per week goed uitgerust. “Dat is enorm weinig”, meent dokter Lenders. “Bij 55-plussers ligt dit percentage 6 keer zo hoog (30%)”.
Het onderzoek van PronoKal toont niet alleen aan dat de 55-plussers meer regelmaat hebben in hun eet- en slaappatroon, maar ook dat ze tijdens de coronacrisis, hun goede gewoontes beter konden volhouden in vergelijking met de -34-jarigen: 83% van de 55-plussers kookte even gezond, waar dat bij de jongere generatie slechts 68% was.

Slechts 8% van de medioren geeft aan minder fruit en groeten gegeten te hebben tijdens corona, terwijl dit bij de -34jarigen dubbel zo veel was.
Slechts 8% geeft aan dat ze vaker ongezond gegeten hebben, terwijl dit bij 20% van de jongere generatie wél het geval was.
Terwijl 15% van de -34-jarigen aangeeft meer frisdrank gedronken te hebben tijdens corona, is dat slechts voor 6% het geval bij de medioren.
Waar 27% van de jongeren aangeeft meer te eten uit verveling, trapte slechts 13% van de 55-plussers in die val tijdens de crisis.

Tips
Bij wijze van hulpmiddel, schuift PronoKal experte Kim Tampere alvast een aantal ‘good practices’ of goede gewoontes van de 55-plussers naar voor. Het proberen waard?
1. Eet dagelijks 2 tot 3 stukken fruit.
2. Eet dagelijks minstens 300 gr groeten, met voorkeur voor de kleur ‘groen’.
3. Sla beter geen maaltijd over, ook geen ontbijt of lunch.
4. Eet ’s avonds niet te laat.
5. Respecteer je bioritme zo veel mogelijk en steek regelmaat in het uur waarop je gaat slapen en opstaat, ook in het weekend.
Ook leren van jongeren
Toch hebben de 55-plussers ook wat te leren van de jongere generatie. Zo blijkt dat 13% van de medioren 7 dagen per week alcohol drinken, terwijl bij de -34 jarigen slechts 2% dit aangeeft. Verder blijkt dat 17% van de 55-plussers geen enkele dag minstens 30 minuten beweegt. Oproep aan alle kinderen en kleinkinderen: schuif gezellig aan, aan de gezonde tafel van oma en opa, maar neem hen nadien wel even mee voor een toertje-om van 30 minuten. Het komt de gezondheid van jullie beiden ten goede.

Over PronoKal Group
PronoKal Group, onderdeel van Nestle Health Science, is een internationale groep die medische behandelingen ontwikkelt ter behandeling van overtollig vet, overgewicht en obesitas. De groep is wereldwijd actief in meer dan 14 landen. De methodologie baseert zich op maar liefst 35 wetenschappelijke onderzoeken. In België werd de PnK-methode® geïntroduceerd in 2012. In 2020 lanceerden ze een tweede behandeling, PnKDefine®, gericht op mensen die een gezond gewicht hebben, maar te kampen hebben met overtollig lichaamsvet. De patiënten worden professioneel begeleid door artsen, diëtisten, bewegingscoaches én digitale tools, met als doel overtollig gewicht te verliezen en de brug te maken naar een gezonde levensstijl.

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be