Hoe gastvrij de provincie Fryslân voor watersporters is bleek maandag 28 december 2020 maar weer. Op verzoek van Lex en Wilma Zwart uit het Groningse Ulrum werden de provinciale bruggen en sluizen, zoals de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne, bij paviljoen Driewegluis, speciaal voor hen geopend. Het stel woont in Ulrum, maar Zoutkamp aan het Lauwersmeer is de thuishaven van hun kleine gele slepertje. Het scheepje is door de heer Zwart en zijn echtgenote zelf gebouwd van hechthout (multiplex) en bekleed met epoxy giethars.

Ze waren gistermiddag tegen vieren bij het Drieweg sluizencomplex in de rivier de Lende, op de grens van Friesland en Overijssel. Van zondag op maandag verbleven ze in de passantenhaven van Langweer, waar havenmeester Age Hoekstra ze van stroom en water voorzag. Hun eindbestemming is Naarden, waar vrienden wonen, maar de boot meren ze af in het nabijgelegen Muiden. Het zou grappig zijn als ze hun ‘Dreug Wotter’ (Gronings voor ‘droog water’) gedoopte scheepje in de jachthaven van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging zouden afmeren, pontificaal tussen kapitale jachten als de Lemsteraak De Groene Draeck van de Oranjes. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze het doen, want over enige ondeugendheid beschikten de veel lol hebbende Lex en Wilma wel.

Meer info:
www.knzrv.nl/homepage  (Koninklijke Jachthaven Muiden)
www.fryslan.frl/home/kaarten_3208/item/openingstijden-bruggen-en-sluizen_727.html  (brug- en sluisbediening)
Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Foto: Lex en Wilma Zwart met hun ‘Dreug Wotter’ in de schutkolk van de Mr. H.P. Linthorst Homansluis in Nijetrijne, bij de meeste watersporters bekend als de Driewegsluis, de oude nog bestaande sluis naast de nieuwere. Www.friesnieuws.nl